Oljig hy

Kan också beskrivas som fet hy, glansig hy eller blank hy. Här förklarar vi vad som identifierar fet hy, varför problemet uppstår och hur vi kan hjälpa dig att behandla det.


Vad är oljig hy?

Du är inte ensam om att råka ut för fet hy. Det är en av de allra vanligaste hudtyperna och den går definitivt att behandla. Du drabbas av fet hy när dina porer överproducerar talg, kroppens naturliga fett som hjälper din hy att återfuktas naturligt. När man drabbas av fet hy är den naturliga reaktionen att sluta återfukta eftersom man är rädd att huden ska bli ännu fetare. Det kommer dock att bli motsatt effekt till vad du vill uppnå.

Besvären kan ha att göra med att man under en längre tid använt sig av fel hudprodukter och att de har torkat ut huden. Kroppens naturliga reaktion blir då att överproducera talg för att motverka det torra. Problemen kan också vara ärftliga eller hormonella. Problemen uppstår ofta i tonåren när det manliga könshormonet rusar i kroppen och ökar produktionen av talg.

Det kan också vara så att din hy är känslig för viss miljöpåverkan. Under vinterhalvåret är det vanligt att huden reagerar och blir mindre fet, eftersom luften är kallare, men också torrare. Alla faktorer är unika från person till person. Likväl som du kan uppleva att din hy blir torrare under vintern och bättre under sommaren kan en annan uppleva det precis tvärtom.

Det kan vara skillnad på kvinnor och män när det kommer till fet hud. Eftersom män producerar större halter av det manliga könshormonet genomgår inte deras talgproduktion lika stora skillnader som en kvinnas gör. Därför kan hennes hy vara känsligare för ökad produktion av talg och därför lättare drabbas av fet hy.

Det är viktigt att komma ihåg att många gånger finns det ingen orsak alls. Din hud kan helt enkelt bara fungera på ett sådant sätt att den orsakar blank och oljig hy.

Kännetecken

Fet hy

Din hy upplevs som fet, glansig, blank och flottig. När dina porer överproducerar talg gör dem det för att motverka torrhet och därför upplevs din hy som fet.

Pormaskar

När porerna börjar producera talg under tonåren täpps vissa porer igen. Bland annat på grund utav att det finns för mycket talg. När detta sker bildas pormaskar för att innehållet i porerna inte kan sippra ut ordentligt. Du drabbas oftast av pormaskar i T-zonen men också på kinderna och halsen. Det är ett tecken på att huden har en fet yta.

Förstorade porer

Om du har drabbats av fet hy kan du uppleva att dina porer ser större ut. Det beror på att dem producerar mer talg och att det tillsammans med döda hudceller klumpas ihop inuti porer. Därför vidgas porens väggar, och blir större.

Torr hy

Anledningen till att din hy upplevs fet och oljig är egentligen att den är torr. Det må låta konstigt, men vid torr hy gör huden allt för att motverka det genom att tillföra extra fukt. Då kan det lätt bli ett överskott och du upplever din hy som glansig och fet.

Områden

T-zonen

T-zonen, som omfattar panna, näsa och haka, kan upplevas fet om din hud överproducerar sitt naturliga fett talg.

Panna

Pannan, som en del av t-zonen, kan upplevas fet om din hud överproducerar sitt naturliga fett talg.

Näsa

Hakan, som en del av t-zonen, kan upplevas fet om din hud överproducerar sitt naturliga fett talg.

Haka

Kinderna utgör en stor del av ansiktet och hamnar lätt i fokus. Det är vanligt att uppleva kinderna glansiga och blanka om du har fet hy.

Kinder

Även om halsen inte är i lika stort fokus som ditt ansikte kan även den upplevas oljig.

Hals

T-zonen, som omfattar panna, näsa och haka, kan drabbas av torrhet om huden underproducerar talg.

Hur blir man av med sin oljiga hy?

Att behandla fet hy är inte speciellt svårt. Däremot kan lösningen kännas lite konstig. Att dina porer överproducerar fett har att göra med att din hy egentligen är torr. Hudens naturliga försvarsmekanism blir då att angripa med extra mycket fukt för att motverka det torra. Vad du då måste göra är att motverka fettet med mera fukt. Porerna kommer då att sluta överproducerat talg och balansera upp talgnivån.

Vi på Acnespecialisten använder oss av en metod som identifierar problemet, åtgärdar det och på sikt håller det under kontroll. Det första steget är att starta med en gratis hudkonsultation där vi tar reda på vilken typ av problemhy du har och vilka produkter som på bästa sätt kan hjälpa dig.

Därefter utför vi rekommenderad behandling som i detta fall är en riklig återfuktning som ger dig bästa möjliga start på din resa mot en problemfri hy. Att bli av med pormaskar och andra bieffekter av fet hy kan vara svårt. Därför rekommenderar vi även en porrengöring som hjälper till att uppnå resultat du är ute efter.

Sedan är det upp till dig att med hjälp av din personliga hudvårdsrutin, som är framtagen av din hudterapeut, återskapa hudens naturliga fuktbalans och slutligen uppnå en hy som inte alls upplevs lika oljig.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden på att göra en konsultation online och på klinik?

Ingenting, du får samma personliga rådgivning från en hudterapeut som är med dig hela vägen. På så sätt kan du alltid höra av dig om du har frågor om din hy, behandlingarna, produkterna eller rutinerna.

Hur lång tid tar det att få resultat?

Hur snabbt du kan få resultat är individuellt, men vår vision är att du ska uppleva förbättring efter 1-3 veckor. Men behandlingen gör inte nytta ensam. Lika viktigt som det är att du genomgår den rekommenderade behandlingen är det att du själv behandlar med de produkter du har rekommenderats. Förbättring och resultat uppnås av kombinationen och av att du fortsätter ta hand om din hy. Skulle det inte vara så, är det viktigt att du tar kontakt med din hudterapeut så ni tillsammans kan se över dina rutiner och de produkter som du använder.

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en hudvårdsrutin åt dig. Rutinen är personligt anpassad efter dig och din problemhy.

Steg 2

Anpassad behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

Använd den hudvårdsrutin som hudspecialisten tagit fram dagligen. Den är speciellt anpassad efter dig för att möta de behov som din hy har. Om produkterna används rätt, kommer du bli av med dina problem och motverka att nya uppstår.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation