Rosacea

Rosacea kan också beskrivas som rödflammig, rodnad, röd i ansiktet eller utslag i ansiktet. Här förklarar vi vad som kännetecknar problemet, varför det uppstår och hur vi kan hjälpa dig med behandling. Rosacea drabbar ungefär 10 % av den vuxna befolkningen. Den är vanligare bland kvinnor och utvecklas gradvis i takt med åldern. Sjukdomen är vanligast bland människor i 30–40 års åldern, men vissa får problem även under tonåren.

Konsultation - Rosacea
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Rosacea
995 kr - 60 minuter

Vad är rosacea?

Rosacea är en hudsjukdom som beror på att huden lider av en inflammation. Den är genetisk, vilket betyder att du bara kan drabbas om du har anlag för det. Vid sjukdomen uppstår rodnad i ansiktet. Det är vanligt att den sprider sig som ett fjärilsmönster över kinderna. Man kan också drabbas av utslag och huden blir mer lättretlig än vanligt. Rosacean brukar komma och gå i perioder och den gör hudens blodkärl mer framträdande.

Varför får man rosacea?

Det är inte helt fastställt varför vissa drabbas men inte andra. En teori är att det medfödda immunförsvaret är en bidragande faktor. I huden lever naturliga kvalster som bildar slaggprodukter. Om huden inte kan svara tillräckligt på dess förökning, kan det bildas inflammationer av slaggprodukterna.

Inflammationen beror på hudens ökade kärlaktivitet. Dina kärl blir då större och vita blodkroppar sipprar ut i dess vävnad. Kroppen tror att huden behöver läkas och försöker göra det med hjälp av hormonet histamin. Allt som ökar blodtillförseln till ansiktet triggar rosacea.

Faktorer som stark mat, överdrivet solande, stress, kemikalier, alkohol och hormonella förändringar kan förvärra inflammationen. Ljushyade personer kan löpa större risk att drabbas, eftersom solskadad hy är en riskfaktor.

Olika stadier

Man pratar om fyra olika stadier, eller faser, när det kommer till rosacea. Ju tidigare man upptäcker problemet, desto större chanser att undvika en negativ utveckling.

Det första stadiet heter Erytematös-telangiektatisk rosacea. Det är det stadie som är absolut vanligast. Huden rodnar tillfälligt och små kärl kan börja framträda på huden.

Det andra stadiet heter Papulopustulös rosacea. Rodnaden börjar bli mer konstant och papler och pustler börjar dyka upp i de drabbade områdena.

Det tredje stadiet heter Rhinophyma rosacea. Ansiktet drabbas nu av en stark, konstant rodnad med vävnadsförändringar och större inflammationer i huden. Hos män drabbas också näsan märkbart genom att svullna och rodna. Det brukar kallas för potatisnäsa.

Det fjärde stadiet heter Okulär rosacea. Besvären har nu också satt sig vid ögonen. Ögonen känns torra och irriterade samtidigt som ögonlocken svullnar upp.

Konsultation - Rosacea
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Rosacea
995 kr - 60 minuter

Områden

Näsa

Inflammationen rosacea kan uppstå överallt i ansiktet. Näsan är ett parti som hårt kan drabba män, det kallas för klumpnäsa och uppstår i ett förvärrat skede av rosacea.

Näsvingar

Näsvingarna är ett av de vanligaste områdena i ansiktet när det kommer till rosacea. Huden är tunn och blodkärlen har därför extra lätt för att bli synliga.

Kinder

Området vid kinderna är stort och drabbas ofta vid rosacea. Det är vanligt att rodnaden sprider sig över kinderna likt ett fjärilsmönster.

Panna

Pannan är ett av de vanligaste områdena för rosacea. Här utvecklas ofta en rodnad som sedan kan sprida sig till andra delar av ansiktet.

Haka

Det är vanligt att rodnaden även sprider sig till hakpartiet om du drabbats av rosacea.

Ögon

Det kallas för okulär rosacea och det drabbas man ofta av i ett förvärrat skede av inflammationen. Ögonlocken svullnar och själva ögat känns både torrt och irriterat.

Symptom

Rodnad i ansiktet

Rödflammighet eller rodnad uppstår vid rosaceabenägen hy. Det beror på att huden lätt hettar till eftersom den är lättretlig. Rodnaden sprider sig bara i ansiktet och kan bero av yttre faktorer. Klimat, stark mat, solbränna och alkohol är exempel på sådana saker som kan trigga igång rosacean.

Rosaceabenägen hy

Rosaceabenägen och lättretlig hy reagerar lättare på utomkroppsliga orsaker. Det kan leda till att blodkärlen vidgas och huden rodnar. Det kan bero på starka produkter, olika typer av väder och temperatur, alkohol eller stark mat. De här faktorerna orsakar inte rosacea men det kan vara orsaken till att det triggar igång.

Ytliga blodkärl

Ytliga blodkärl uppstår ofta i samband med rosacea och beror på att din hy fått ökad kärlaktivitet. Kärlen fyller ingen funktion, och kan därför behandlas bort.

Kvisslor och utslag i ansiktet

Utslag och kvisslor, eller finnar som det också kallas, uppstår i hudens obalans och vid en överproduktion av talg. Kvisslor uppstår i det andra stadiet av rosacea.

Fjärilsmönster

Rosacea sprider sig ofta över ansiktet och ut på kinderna som ett fjärilsmönster.

Konsultation - Rosacea
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Rosacea
995 kr - 60 minuter

Hur blir man av med rosacea?

När det kommer till rosacea är det viktigt att behandla den direkt, så att du undviker att den utvecklas och blir värre. Vår skräddarsydda rosacea-behandling strävar efter att ta bort rosacean och dämpa rodnaden. För att undvika att den kommer tillbaka används en speciell hudvårdsrutin anpassad efter dig och din hy.

Vi på Acnespecialisten använder oss av en metod som identifierar problemet, åtgärdar det och på sikt håller det under kontroll. Det första steget är att starta med en gratis hudkonsultation där vi fastställer att det rör sig om rosacea samt vilken grad av den som du har. Vi hjälper dig också att hitta den hudvårdsrutin som på bästa sätt kan hålla problemet under kontroll. Därefter utför vi en behandling som rengör din hy på djupet, applicerar en läkande lermask och återfuktar huden.

Sedan är det upp till dig att med hjälp av specifikt framtagna rosacea-produkter från DAHL Skincare fortsätta behandla huden och förhindra att problemen blossar upp på nytt. Påbörja din resa mot en problemfri hy hos oss!

Konsultation - Rosacea
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Rosacea
995 kr - 60 minuter

Rosacea resultat - Före & efterbilder

Fler acne resultat

Vanliga frågor

Varför får jag rosacea?

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som drabbar delar av ansiktet. Varför man får rosacea är fortfarande okänt. Det är en av våra vanligaste hudsjukdomar och drabbar ungefär 1 av 10 personer.

Är rodnad samma sak som rosacea?

Nej. Vanlig rodnad i ansiktet kan alla drabbas av. Det är vanligt vid tillfällen då man tillexempel blir nervös eller stressad. Rosacea är mer utav en konstant rodnad och svullnad och i vissa fall drabbas huden också av blåsor och utslag. Om du misstänker att du har rosacea boka en kostnadsfri hudkonsultation så vi kan hjälpa dig vidare.

Vem kan få rosacea?

Det är ovanligt att man drabbas av rosacea innan och under 20-årsåldern. Det är vanligast förekommande efter 30 och drabbar fler kvinnor än män. Hudsjukdomen är genetisk och drabbar bara den som har anlag för det.

Kan man bota rosacea?

Rosacea är en kronisk sjukdom som inte kan botas eftersom man bara drabbas om man har anlag för det. Däremot kan den kontrolleras. Därför är det viktigt att så snabbt som möjligt identifiera din rosacea och påbörja behandling med rätt typ av hudvårdsprodukter.

Ta bort rosacea i 3 steg

Steg 1

Gratis rosaceakonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks din rosacea. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en behandlngsplan åt dig.

Konsultation - Rosacea
Gratis - 20 Minuter
Steg 2

Anpassad rosaceabehandling

Vi rengör huden grundligt och vårdar den känsliga hyn samtidigt som vi jobbar effektivt mot de problem som orsakar rosacea.

Behandling - Rosacea
995 kr - 60 minuter
Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

För att bli av med din rosacea tar din hudterapeut fram en skräddarsydd hudvårdsrutin anpassad för just din hy. Det är viktigt att behandla & balansera huden dagligen.

Produkter - Acne
1295 kr - Paket

Välj Klinik

Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation