Chat with us, powered by LiveChat

Rosacea

Kan också beskrivas som rödflammig, rodnad, röd i ansiktet, utslag i ansiktet. 
Här förklarar vi vad som identifierar rosacea, varför problemet uppstår och hur vi kan hjälpa dig att behandla det.


Vad är rosacea?

Rosacea är en hudsjukdom som beror på att huden lider av en inflammation. Den är genetisk, vilket betyder att du bara kan drabbas om du har anlag för det. Vid sjukdomen uppstår rodnad i ansiktet. Det är vanligt att den sprider sig som ett fjärilsmönster över kinderna. Man kan också drabbas av utslag och huden blir mer lättretlig än vanligt.

Man vet inte varför vissa drabbas av rosacea medan andra inte gör det. Däremot finns det olika teorier. En sådan är att det medfödda immunförsvaret skulle kunna vara en bidragande faktor. I huden lever naturliga kvalster som bildar slaggprodukter. Om huden inte kan svara tillräckligt på dess förökning, kan det bildas inflammationer av slaggprodukterna. Man tror att det skulle kunna vara det som triggar igång rosacea.

Fyra stadier av rosacea

Man pratar om fyra olika stadier, eller faser, när det kommer till rosacea. På så vis beskrivs dess utveckling och det är lättare att bedöma vilken behandling som bäst kan fungera. I ju tidigare stadie man upptäcker sin rosacea, desto större är chansen att man behandlar rätt i tid och därmed kan undvika att den utvecklas längre och värre.

Det första stadiet heter Erytematös-telangiektatisk rosacea. Det är de stadie som är absolut vanligast. Huden rodnar tillfälligt och små kärl kan börja framträda på huden.

Det andra stadiet heter Papulopustulös rosacea. Rodnaden börjar bli mer konstant och papler och pustler börjar dyka upp i de drabbade områdena.

Det tredje stadiet heter Rhinophyma rosacea. Ansiktet drabbas nu av en stark, konstant rodnad med vävnadsförändringar och större inflammationer i huden. Hos män drabbas också näsan märkbart genom att svullna och rodna. Det brukar kallas för potatisnäsa.

Det fjärde stadiet heter Okulär rosacea. Besvären har nu också satt sig vid ögonen. Ögonen känns torra och irriterade samtidigt som ögonlocken svullnar upp.

Områden

Näsa

Inflammationen rosacea kan uppstå överallt i ansiktet. Näsan är ett parti som hårt kan drabba män, det kallas för klumpnäsa och uppstår i ett förvärrat skede av rosacea.

Näsvingar

Näsvingarna är ett av de vanligaste områdena i ansiktet när det kommer till rosacea. Huden är tunn och blodkärlen har därför extra lätt för att bli synliga.

Kinder

Området vid kinderna är stort och drabbas ofta vid rosacea. Det är vanligt att rodnaden sprider sig över kinderna likt ett fjärilsmönster.

Panna

Pannan är ett av de vanligaste områdena för rosacea. Här utvecklas ofta en rodnad som sedan kan sprida sig till andra delar av ansiktet.

Haka

Det är vanligt att rodnaden även sprider sig till hakpartiet om du drabbats av rosacea.

Ögon

Det kallas för okulär rosacea och det drabbas man ofta av i ett förvärrat skede av inflammationen. Ögonlocken svullnar och själva ögat känns både torrt och irriterat.

Hur uppstår rosacea?

Inflammationen som bildas beror på att huden får ökad kärlaktivitet. Dina kärl blir då större och vita blodkroppar sipprar ut i dess vävnad. Detta leder till att kroppen tror att huden behöver läkas och försöker göra det med hjälp av hormonet histamin.

Allt som ökar blodtillförseln till ansiktet triggar rosacea. Det varierar från person till person, men faktorer som stark mat, överdrivet solande, stress, kemikalier, alkohol och hormonella förändringar kan vara sådant som bidrar till att inflammationen blir värre. Ljushyade personer kan tillexempel löpa större risk för att drabbas, eftersom solskadad hy är en riskfaktor.

Rosacea drabbar ungefär 10 % av den vuxna befolkningen. Den är vanligare bland kvinnor och utvecklas gradvis i takt med att man åldras. Hudsjukdomen är därför som vanligast bland människor i 30-40 års åldern, men kan i vissa fall bryta ut under tonåren också. Och även om vi inte vet själva orsaken till varför vissa får rosacea och andra inte ännu inte, så vi vet hur man behandlar den. Det är det viktiga här.

Kännetecken

Rodnad i ansiktet

Rödflammighet eller rodnad uppstår vid rosaceabenägen hy. Det beror på att huden lätt hettar till eftersom den är lättretlig. Rodnaden sprider sig bara i ansiktet och kan bero av yttre faktorer. Klimat, stark mat, solbränna och alkohol är exempel på sådana saker som kan trigga igång rosacean.

Rosaceabenägen hy

Rosaceabenägen och lättretlig hy reagerar lättare på utomkroppsliga orsaker. Det kan leda till att blodkärlen vidgas och huden rodnar. Det kan bero på starka produkter, olika typer av väder och temperatur, alkohol eller stark mat. De här faktorerna orsakar inte rosacea men det kan vara orsaken till att det triggar igång.

Ytliga blodkärl

Ytliga blodkärl uppstår ofta i samband med rosacea och beror på att din hy fått ökad kärlaktivitet. Kärlen fyller ingen funktion, och kan därför behandlas bort.

Kvisslor och utslag i ansiktet

Utslag och kvisslor, eller finnar som det också kallas, uppstår i hudens obalans och vid en överproduktion av talg. Kvisslor uppstår i det andra stadiet av rosacea.

Fjärilsmönster

Rosacea sprider sig ofta över ansiktet och ut på kinderna som ett fjärilsmönster.

Hur blir man av med rosacea?

När det kommer till rosacea är det viktigt att behandla den direkt så att man undviker att den utvecklas och blir värre. Vid behandling strävar man efter att ta bort rosacean och dämpa rodnaden. För att sedan undvika att den kommer tillbaka används en speciell hudvårdsrutin anpassad efter dig och din hy.

Vi på Acnespecialisten använder oss därför av en metod som identifierar problemet, åtgärdar det och på sikt håller det under kontroll. Det första steget är att starta med en gratis hudkonsultation där vi fastställer att det rör sig om rosacea samt vilken grad av den som du har. Vi hjälper dig också att hitta den hudvårdsrutin som på bästa sätt kan hålla problemet under kontroll.

Därefter utför vi en rosaceabehandling. Vi rengör din hy på djupet, applicerar en läkande lermask och återfuktar huden. Sedan är det upp till dig att med hjälp av våra produkter från DAHL skincare fortsätta läka huden och förhindra att rosacean åter blossar upp.

Klicka på steg 1 här nedan för att påbörja din resa mot en problemfri hy!

Vanliga frågor

Varför får jag rosacea?

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som drabbar delar av ansiktet. Varför man får rosacea är fortfarande okänt. Det är en av våra vanligaste hudsjukdomar och drabbar ungefär 1 av 10 personer.

Är rodnad samma sak som rosacea?

Nej. Vanlig rodnad i ansiktet kan alla drabbas av. Det är vanligt vid tillfällen då man tillexempel blir nervös eller stressad. Rosacea är mer utav en konstant rodnad och svullnad och i vissa fall drabbas huden också av blåsor och utslag. Om du misstänker att du har rosacea boka en kostnadsfri hudkonsultation så vi kan hjälpa dig vidare.

Vem kan få rosacea?

Det är ovanligt att man drabbas av rosacea innan och under 20-årsåldern. Det är vanligast förekommande efter 30 och drabbar fler kvinnor än män. Hudsjukdomen är genetisk och drabbar bara den som har anlag för det.

Kan man bota rosacea?

Rosacea är en kronisk sjukdom som inte kan botas eftersom man bara drabbas om man har anlag för det. Däremot kan den kontrolleras. Därför är det viktigt att så snabbt som möjligt identifiera din rosacea och påbörja behandling med rätt typ av hudvårdsprodukter.

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en hudvårdsrutin åt dig. Rutinen är personligt anpassad efter dig och din problemhy.

Steg 2

Anpassad behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

Använd den hudvårdsrutin som hudspecialisten tagit fram dagligen. Den är speciellt anpassad efter dig för att möta de behov som din hy har. Om produkterna används rätt, kommer du bli av med dina problem och motverka att nya uppstår.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation