Akne

Kan också kallas för acne, finnar, tonårsakne eller vuxenakne. Här förklarar vi vad akne är, vilka olika typer det finns och hur den kan behandlas. Du kan även boka in en kostnadsfri konsultation hos oss, där vi tar fram en skräddarsydd behandlingsplan för dig.

Konsultation - Akne
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Akne
995 kr - 60 minuter

Ta bort akne i 3 steg

Steg 1

Gratis aknekonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks din akne. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en behandlngsplan åt dig.

Konsultation - Akne
Gratis - 20 Minuter
Steg 2

Anpassad aknebehandling

Vi rengör huden grundligt och tömmer porerna. Detta är viktigt att få bort inflammationerna som fräter på huden och orsakar akneärr i form av gropar och fläckar.

Behandling - Akne
995 kr - 60 minuter
Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

För att bli av med din akne tar din hudterapeut fram en skräddarsydd hudvårdsrutin anpassad för just din hy. Det är viktigt att behandla & balansera huden dagligen.

Produkter - Akne
1295 kr - Paket

Vad är akne?

Akne är en ärftlig och hormonell hudförändring som uppstår när talgproduktionen i hudens porer triggas igång. En viss mängd talg behöver huden för att hålla sig mjuk och smidig, men vid en överproduktion får huden svårt att avlägsna hudrester och då bildas bakterier och små inflammationer i huden som i sin tur orsakar akne, eller finnar som vi ofta säger i dagligt tal. Akne är alltså en inflammation i huden som uppstår när porerna täpps till av talg, döda hudceller och bakterier.

Barn och vuxna kan få akne, men vanligast är akne under tonåren. En del får besvär med akne under längre perioder och andra endast vid enstaka tillfällen. Akne kan också se ut på många olika sätt, ibland som små knottror på huden och ibland som variga större utslag. Det som är viktigt att komma ihåg är att all akne kan behandlas. Det kan ibland kräva behandling under en längre tidsperiod, men med rätt behandling kan både bestående ärrbildning och psykiskt lidande undvikas eller lindras.

Här hos oss på Acnespecialisten kan du få hjälp med din akne. Vi har kunskap och erfarenhet från olika typer av behandlingar med mycket goda resultat och många nöjda kunder. Vi börjar alltid med en kostnadsfri hudkonsultation där vi identifierar problemet och planerar vilken typ av behandling som passar just dig och din hy bäst. Du får också en effektiv hudvårdsrutin som du enkelt kan hålla hemma. Vi rekommenderar också alltid att du tar hand om din allmänna hälsa på bästa sätt. Sov gott, ät hälsosamt och motionera regelbundet! När hela du mår bra har det en positiv inverkan på din hud.

Vad orsakar akne?

Talg är ett slags fett som håller huden återfuktad och ser till att hudens flexibilitet bibehålls. En normal talgproduktion är nödvändig för att huden ska må bra, men när huden överproducerar talg kan detta leda till akne. Processen sker hos oss alla, men inte alla får problem med akne. Detta beror bland annat på anlag du har ärvt. Vid en överproduktion av talg klarar porerna inte av att ta hand om överflödet och tillsammans med hudrester täpps pormynningarna till och bakterier samlas. Bakterien heter propionebacterium akne. Kroppen försvarar sig då med en inflammation och det är just detta som syns på huden i form av akne. Akne orsakas alltså av en hormonell obalans i huden som beror på tre faktorer: överproduktion av talg i kombination med döda hudceller och bakterier.

Det är hormoner som får porerna i huden att överproducera talg. Under puberteten när kroppen genomgår stora förändringar är det därför vanligt med akne, men även små barn och vuxna kan få akne. Det finns en del triggande faktorer som kan orsaka och försämra akne. Dessa är bland annat stress, en del läkemedel, varma och fuktiga miljöer samt hormonförändringar vid exempelvis graviditet, menstruation och klimakteriet. Även anabola steroider samt p-piller kan orsaka akne. Just stress påverkar ofta huden mer än vi kanske tror, och både stora och små saker i livet kan öka kroppens stressnivå och orsaka hudförändringar i form av hormonell akne.

Vid behandling av akne balanseras kroppens talgproduktion med rätt hudvårdsprodukter och hållbara hudvårdsrutiner och successivt kan aknen antingen bli mycket bättre eller helt försvinna. Vi som arbetar på Acnespecialisten har lång erfarenhet och stor kunskap av aknebehandlingar och kan hjälpa dig att hålla kroppens naturliga produktion av talg på en lagom nivå och på så sätt reducera dina besvär med akne.

Akne resultat - Före & efterbilder

Fler akne resultat

Vem får akne?

I puberteten när kroppen får en ökad produktion av könshormon får många akne vulgaris, så kallad tonårsakne. En del får stora besvär med akne under längre perioder och andra bara någon enstaka finne. Tonårsakne ser ofta ut som små gula eller röda utslag på huden, men kan ibland även yttra sig som stora knölar och blåsor som svullnar och gör ont. Akne är en jobbig sjukdom just eftersom den ofta uppstår i tonåren som är en känslig period för många. Att akne ofta uppträder i ansiktet gör det extra tufft och därför påverkar akne inte sällan också det mentala måendet. För att må bra och undvika ärrbildning och andra skador på huden är det därför viktigt att aknen behandlas på ett effektivt sätt.

Akne drabbar inte bara tonåringar. Akne neonatorum eller spädbarnsakne och akne infantum eller småbarnsakne är en lindrig form av akne hos nyfödda barn och barn mellan tre och tolv månader. Även i vuxen ålder kan du få besvär av akne, så kallad akne tarda, om din hud överproducerar talg. Grundorsaken är alltså den samma som vid tonårsakne, en hormonell obalans i huden, men aknen uppstår i olika åldrar.

Kvinnor har oftare problem med vuxenakne än män. Det beror på att kvinnor vanligen har lägre hormonnivåer och därför påverkas mer av hormonsvängningar. Många kvinnor får också problem med akne när kroppens hormonnivåer förändras under graviditet, mens och klimakteriet. Preventivmedel kan också påverka huden, men hur det påverkar är individuellt. Samma p-piller kan därför hjälpa någon till en bättre hud, medan någon annan får mer hudbesvär. Andra yttre faktorer som kan påverka akne är stress och alkohol. Precis som vid tonårsakne kan vuxna få besvär med akne i ansiktet och på bröstet, axlarna och ryggen.

Boka en kostnadsfri hudkonsultation hos Acnespecialisten. Vi gör då en bedömning av din hud och ger förslag på behandlingar som mest effektivt kan hjälpa dig. Du får också en personlig hudvårdsrutin anpassad efter din hud som du dagligen kan göra hemma för att motverka ytterligare problem med akne. Vi behandlar akne i ansiktet men även på bröst, axlar och rygg.

Konsultation - Akne
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Akne
995 kr - 60 minuter

Akne - symtom

Akne är, som vi har sett, utslag på huden orsakade av inflammerade talgkörtlar som i sin tur beror på hormoner och ärftlighet, och har alltså inget med dålig hygien att göra. Akne kommer ofta i ansiktet, men du kan också få utslag på axlarna, ryggen och bröstet. Utslagen kan se ut på många olika sätt och skifta i både utseende och mängd. Ofta övergår olika aknetyper i varandra och det kan därför vara svårt att avgränsa en typ från en annan. Ibland delas akne in i olika svårighetsgrader, från mild och ytlig akne till medelsvår och svår akne. Här kan du läsa mer om olika aknetyper:

Komedoner

Komedoner är ofta första tecknet på akne. Det är små pormaskar som bildas när porerna producerar för mycket talg och pormynningarna delvis täpps igen. På huden syns en svart (öppen) eller vit (stängd) pormask. Komedoner har inget eller litet inflammatoriskt inslag.

Papler

Papler känns och ser ut som små knottror, som små röda eller rosa upphöjningar på huden. Papler uppstår när huden överproducerar talg och körtlarna täpps till av döda hudceller så att en inflammation bildas.

Pustler

Pustler uppstår om papler blir ytterligare inflammerade och inte läker ut. Vid pustler bildas gulaktigt var vid hudytan. Var består av vita blodceller och är kroppens sätt att försöka bekämpa inflammationen.

Noduli

Noduli är ärrbildande akne som kännetecknas av en större, minst en centimeter, och ofta djupare varbildning under huden. Noduli kan ömma och vara smärtsam och bör behandlas för att inte blossa upp flera gånger och orsaka bestående ärr.

Cystor

Cystor är röda och variga bölder som normalt bildas när flera aknebenägna porer får utbrott samtidigt. Även här bildas inflammationer djupare ner i huden på ett större område som ofta orsakar permanenta ärr

Områden

Ansikte Bröst Rygg
Konsultation - Akne
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Akne
995 kr - 60 minuter

Frågor & svar om akne

Hur många behandlingar behövs?

Hur snabbt du kan få resultat är individuellt men vår vision är att du ska uppleva förbättring efter 1–3 veckor. Men behandlingen gör inte nytta ensam. Lika viktigt som den rekommenderade behandlingen är att du själv behandlar med de produkter du har rekommenderats. Förbättring och resultat uppnås av kombinationen och av att du fortsätter ta hand om din hy. Om önskad effekt inte uppnås är det viktigt att du tar kontakt med din hudterapeut så ni tillsammans kan se över dina rutiner och de produkter som du använder.

Kan min akne komma tillbaka?

Akne är genetiskt, vilket innebär att man bara drabbas om man har anlag för det. Eftersom problemhy inte går att bota måste du fortsätta sköta om din hy, annars riskerar aknen att komma tillbaka.

Hur blir jag av med min akne snabbt?

Att få bort akne är ingen quickfix utan kräver att man behandlar huden med rätt behandlingar och produkter med en rutin som är anpassad efter dig och din hy. Boka en kostnadsfri hudkonsultation så hjälper vi dig att skräddarsy en behandlingsrutin anpassad efter din problemhy.

Har jag akne även om jag bara har en finne?

Ja! Alla typer av finnar, stora som små, en eller flera, papler eller pustler - är akne! Det är vanligt att man tror att man inte har akne när man har några enstaka finnar någon gång ibland, men sanningen är att allt kategoriseras som akne.

Ska jag klämma mina finnar?

Du ska helst inte ge dig på att klämma finnar själv. Om man klämmer finnarna fel är det väldigt lätt att ärr bildas. När man klämmer fel, så kommer det inflammerade området i kontakt med bakterier från dina fingrar och problemet tenderar att bli värre. Dock så ska man klämma finnar, men man måste klämma dem rätt. Om man undviker att klämma kan ärr också bildas eftersom fettsyran då konstant ligger och fräter på din hud. Men hur klämmer man rätt då? Jo, det kräver både rätt typ av utrustning men också rätt typ av teknik. Det kan vi hjälpa dig med på en av våra hudkliniker! Du kan läsa mer om aknebehandling här.

Försvinner aknen efter tonåren?

Det finns två svar på den frågan. Om du har tur så är din akne bara ett tonårsproblem som försvinner i takt med att du är äldre. Har du otur kan det övergå till vuxenakne. Oavsett, så är det viktigt att aknen behandlas och att du har en hudvårdsrutin som förebygger problemet. Då ökar chanserna att du slipper uppleva din akne igen - tonåring som vuxen.

Kan jag ha akne även om jag är vuxen?

Ja. Det kallas då för vuxenakne. Det har också med hormonerna i din kropp att göra, men faktorerna som triggar igång din akne är lite annorlunda. Vid tonårsakne, ökar produktionen av det manliga könshormonet i din kropp. Det, i kombination med fettproduktionen, kan leda till att du drabbas av akne. Vid vuxen ålder däremot, kan aknen bero på sådant som graviditet, menstruation, alkohol, stress och preventivmedel. Alltså, yttre faktorer som triggar igång dina hormoner och får aknen att blomma upp.

Förvärras min akne av att jag äter choklad?

Nej, att man skulle få mer finnar av att man äter choklad eller att tillexempel dricka alkohol är en myt. Däremot kan stress orsaka finnar, och därmed skulle stressen av att du ätit choklad eller druckit kunna orsaka finnar.

Vad kan jag göra för att bli av med min akne?

För att bli av med akne krävs att man behandlar huden med rätt behandlingar och produkter med en rutin som är anpassad efter dig och din hy. Boka en kostnadsfri hudkonsultation så hjälper vi dig att skräddarsy en behandlingsrutin anpassad efter din problemhy.

Vilken är den bästa behandlingen mot akne?

Den bästa behandlingen mot akne är en noga framtagen behandlingsplan som kombinerar rätt behandlingar med rätt produkter och rutiner. Det första steget är att bekämpa den aktiva aknen så att du blir av med problemet. Därefter bibehålls resultatet för att motverka att nya finnar uppstår.

Är ni hudläkare?

Nej, vi är inte hudläkare utan hudterapeuter som har specialiserat oss på just akne och andra typer av problemhy.

Varför ska jag behandla mig hos er?
  • Vår erfarenhet - 30 år i branschen
  • Våra omdömen - Över 5000 omdömen
  • Våra resultat - Tusentals nöjda kunder
  • Din säkerhet - Säker klinik, med patientförsäkring hos IF

  • Hos oss får du alltid en personlig profil i vårt journalsystem där vi följer upp med bilder vid varje besök så att du får egna före- och efterbilder. Du får även en direktkontakt via chatt med din personliga hudterapeut.

Gör aknebehandlingen ont?

Akne är inflammationer i porerna och därför gör det ont när de öppnas upp och töms.

Vad ska jag tänka på innan behandlingen?

Du behöver inte tänka på något särskilt inför behandlingen utan du kan komma precis som du är.

Vad ska jag tänka på efter behandling?

Huden kan bli röd och irriterad efter behandlingen, detta är normalt och avtar under dagarna efter behandlingen.

Eftervård efter behandlingen?

För att behandla akne effektivt är det viktigt att kombinera behandlingarna på våra kliniker med en daglig hudvårdsrutin. Därför är det viktigt att du inleder behandlingen med rätt produkter för din akne efter besöket. Självklart kan din hudterapeut ge dig tips och rådgivning under ditt besök.

Välj Klinik

Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation