Acne

Även kallat: akne, finnar, tonårsacne & vuxenacne

Här kan du läsa mer om acne, vilka typer av acne det finns och hur du effektivt behandlar din acne.

Information om Acne

AcneSpecialisten behandlar alla typer av acne, även kallat acne vulgaris. Acne uppstår ofta i tonåren när man producerar mer könshormoner av det manliga könshormonet. Dessa hormoner kommer lätt i obalans vilket i sin tur stimulerar talgproduktionen i hårsäckarna, det blir en överproduktion av talg.

Denna överproduktion gör att det lätt blir trångt eller stopp i hårsäckens mynning. Talget börjar då samla sig nere i hårsäcken, vilket gör att det snart härsknar och bakterierna hittar hit, (propionibacterium acnes) bakterien. Dessa bakterier omvandlar det bra fettet, som ska smörja och skydda huden till en mer aggressiv fettsyra.

Denna aggressiva fettsyra börjar i sin tur irritera och skada huden, huden vill då ha bort det här och motverkar detta genom att skapa en inflammation i huden, huden och kroppens försvar mot bakterier, det är nu man ser en finne. I vissa fall bildas det bara en öppen pormask, som låter talgen läcka ut. I andra fall kan hårsäcken brista inåt och acnebölder kan uppstå.

Kännetecken

 • Finnar
 • Inflammerade hårsäckar och talgkörtlar
 • Svarta och vita pormaskar
 • Knottror
 • Kvisslor
 • Röda variga bölder
 • Större inflammationer under huden
 • Ärrig hud
 • Papler/pustler (röda, gula finnar)

Område

 • Ansikte
 • Bröst
 • Rygg
 • Övrigt
acne område ansikte acne omrade ansikte sida

Typer av Acne

För att göra det enkelt kan man dela in acne i två kategorier, tonårsacne och vuxenacne. När i livet man får acne varierar och i vissa fall kan tonsårsacnen övergå till vuxenacne. Det är därför viktigt att förstå de olika typerna av acne och varför det är viktigt att hitta en långsiktig lösning på acnen.

Tonårsacne är det man oftast tänker på när man pratar om acne. Problemet beror på att man i tonåren har en ökad produktion av könshormonet som i sin tur leder till överproduktionen av talg i hårsäckarna. Det beror alltså inte på att huden är oren och försöker man tvätta huden överdrivet med tvål och vatten torkas huden ut och blir torr och irriterad. Genom att använda rätt hudvårdsprodukter återskapas hudens naturliga balans vilket effektivt håller acnen under kontroll.

Acne hos vuxna är vanligt och kan variera från att man får finnar då och då till att ha ett konstant problem. Anledningen till vuxenacne är svårbedömd men kan uppstå vid stress, solljus, årstider, klimat, kosmetika, graviditet, menstruation med mera.

acne i ansiktet

Acne

svår acne i ansiktet

Svår Acne

Se resultaten här

Behandla Acne

Tyvärr går inte acne att bota och det är därför viktigt att använda sig av en hudvårdsrutin som kan användas under en längre tid utan negativa biverkningar. Problemet med många läkemedel mot acne såsom Roaccutan är att de tär på kroppen utan att ge långvarig effekt mot problemhyn. För att dessa läkemedel ska fungera krävs det då att de används mot tonårsacne där problemet kan försvinna med åldern. Eftersom vuxenacne är mer långvarigt är det särskilt viktigt att använda sig av en metod som tar hand om huden.

Därför använder vi oss av en metod som hjälper dig att återskapa hudens naturliga balans och sedan bibehåller denna balans för att hålla problemhyn under kontroll. Det börjar med en gratis hudkonsultation där vi tittar på din hy för att ta reda på vilken typ av problemhy du har och vilka hudvårdsprodukter som passar just din hudtyp.

Steg 2 är att vi utför en rekommenderad behandling som i detta fall är acnebehandlingen som ger dig en riktigt bra start på behandlingen av din hy. För acne hy har vi en dedikerad acne behandling som rengör huden på djupet, rensar ut porerna och dödar bakterierna som orsakar acnen.

Nästa steg är att själv ta hand om din hy med hjälp av DAHL Skincares hudvårdsprodukter. Dessa hudvårdsprodukter återskapar hudens naturliga balans och bibehåller sedan denna balans för att hålla acnen under kontroll. Klicka på steg 1 för att komma igång!

Ta första steget mot en acnefri hy!

Boka tid för en Gratis Hudkonsultation hos Acnespecialisten så berättar vi mer om din acne och hur du behandlar just din acne.


Läs mer & Boka tid