Chat with us, powered by LiveChat

Acne

Kan också kallas för akne, finnar, tonårsacne eller vuxenacne. Här förklarar vi vad acne är, vilka olika typer av acne det finns och hur du mest effektivt blir av med din acne.

Vad är Acne?

All acne är genetisk och hormonell. Den kan dyka upp i längre perioder men också vid enstaka tillfällen, men den gemensamma nämnaren är att den alltid kan behandlas!

Acne uppstår på grund av hormoner i din kropp som triggar igång fettproduktionen i porerna, vilket gör att inflammationer uppstår och orsakar finnar. Problemen startar som vanligast i tonåren då kroppen börjar producera manligt könshormon. Trots att det kallas för manligt, produceras det av både könen, men på olika ställen i kroppen. Acne utvecklas i olika steg och på olika områden av kroppen eftersom porerna, där acnen bildas, utvecklas olika snabbt.

12-14 års ålder: Porerna i mitten av pannan, näsan och hakan mognar

15-16 års ålder: Porerna på kinderna, övre bröstet och övre ryggen mognar

18-19 års ålder: Porerna på käklinjen, ländryggen och övre nacken mognar

Områden

Ansikte

Det som är vanligast och kanske det man pratar mest om, är acne som uppstår i ansiktet. Främst i T-zonen, som omfattar panna, näsa och haka, och på kinderna. Men, eftersom acne uppstår i porerna kan du drabbas av ovälkomna gäster på samtliga ställen i ditt ansikte.

Bröst

Finnar och andra orenheter kan uppstå på bröstkorgen. Du kan drabbas av det någon enstaka gång, eller mer omfattande. Det beror på att porerna täppts till och att huden är i obalans.

Rygg

Finnar och andra orenheter kan uppstå på ryggen. Du kan drabbas av det någon enstaka gång, eller mer omfattande. Det beror på att porerna täppts till och att huden är i obalans.

Andra Områden

Alla områden på kroppen som har porer kan utveckla acne. Eftersom finnar och andra orenheter uppstår på grund av obalans i huden kan alla porer på kroppen som är acnebenägna råka ut för acne.

Hur orsakas acne?

Hormonet är det som gör att dina porer börjar producera talg, ett bra fett som ska skydda och smörja huden. Den här processen sker hos alla människor, men det är inte allas porer som blir mottagliga för acne. Problemhy beror av genetiska anlag och är någonting man ärver av sina föräldrar, därför drabbas inte alla människor av acne.

I acnebenägna porer startar en process där hudceller inte faller bort från huden som de ska, i takt med att nya produceras. Istället klumpas döda hudceller ihop nere i poren samtidigt som nya celler produceras snabbare än vad de gör i icke acnebenägna porer. Den här processen orsakas av den ökade produktionen av talg och gör att det blir trångt, eller helt stängt i mynningen till poren. I sin tur härsknar talget och en bakterie som kallas för propionibacterium acnes hittar dit.

Bakterien gör att det bra fettet som ska skydda huden omvandlas till en aggressiv fettsyra, som istället irriterar och skadar. Huden vill skydda sig mot fettsyran och skapar då en inflammation som gör att poren brister, och det är det som orsakar finnen, pormaskarna eller acnebölderna som du ser.

Kännetecken

Finnar

Finne är ett vanligt ord för att beskriva acne. Det är viktigt att förstå att oavsett om man har en enstaka finne då och då, eller flera stycken under en längre tid, så kategoriseras det alltid som acne. Alla finnar är utslag som uppstår i ansiktet för att talgkörtlarna i dina porer, som producerar fett, är inflammerade. Finnarna är inte ett resultat av oren hy, så överdriv inte med att tvätta huden, det kan göra problemet värre. Man ska heller inte klämma eller pilla på sina finnar.

Inflammerade hårsäckar och talgkörtlar

Du får acne för att det har skapats en obalans i dina porer. Det är vanligt, när mycket av det manliga hormonet och talg flödar runt i kroppen samtidigt. I porer som är acnebenägna, kan talget påverka din produktion av hudceller negativt. När detta händer ökar produktionen av hudceller samtidigt som poren inte klarar av att hålla samma tempo i att göra sig av med de döda cellerna. Istället, klumpas de ihop i poren och skapar en inflammation.

Svarta pormaskar

Pormaskar är ett vanligt kännetecken vid acne. De bildas när det har producerats för mycket talg i dina porer. Porens mynning täpps då igen av fettet och en pormask bildas. De svarta pormaskarna är inte smuts, utan de får sin färg för att porens mynning bara delvis har täppts igen. Svarta pormaskar kallas också för öppna pormaskar, just därför. Pormaskar graderas som icke inflammatorisk acne.

Vita pormaskar

Pormaskar är ett vanligt kännetecken vid acne. De bildas när det har producerats för mycket talg i dina porer. Porens mynning täpps då igen av fettet och en pormask bildas. Vita pormaskar kallas också för stängda pormaskar, eftersom poren fått sin mynning helt igentäppt. Det är viktigt att inte förväxla dem med milier. De må vara lika till utseendet, men det är helt olika saker. Pormaskar graderas som icke inflammatorisk acne.

Knottror

Papler, det första stadiet till en finne, kan både se ut och kännas som små knottror. Det kan uppstå flera stycken samtidigt, och de syns utanpå huden. När kroppen producerar mer manligt könshormon ökar produktionen av talg och huden får en fetare yta. Poröppningen i hudens hårsäckar täpps då till av döda hudceller, och ger upphov till papler.

Kvisslor

Kvissla är ett annat ord för att beskriva acne, eller finnar. Kvisslor är utslag på huden som uppstår när det blir en inflammation i porerna. Kvisslorna är inte ett resultat av oren hy, så överdriv inte med att tvätta huden, det kan göra problemet värre. Man ska heller inte klämma eller pilla på sina kvisslor.

Röda, variga bölder

Röda, variga bölder, eller cystor som det kallas, bildas då ett utbrott av acne blir mer än en centimeter stort. Sådana områden kan utvecklas på två sätt. Antingen, om flera acnebenägna porer får sitt utbrott samtidigt, då skapas ett större område av inflammation. Det kan också bli så att, när den inflammatoriska reaktionen som orsakar acne uppstår, strömmar tusentals vita blodkroppar till problemområden för att skydda. Det är då man kan uppleva att bölderna är fyllda med var.

Större inflammationer under huden

Ärrbildande acne eller nodulus, som är den medicinska termen, kännetecknas som en större och oftast smärtsam varbildning under huden. Till skillnad från en pustel är nodulus större och djupare och kan antingen spontant läka bort, eller behöva dräneras. En obehandlad nodulus kan flera gånger blossa upp och bli irriterad.

Ärrig hud

När acne bildas beror det på att döda hudceller klumpat ihop sig i porerna och täpper till dem. En inflammatorisk fas, för att bekämpa problemet, inleds automatiskt av kroppen och orsakar din acne i ansiktet eller på kroppen. Tecken på att din hud bildar acne kan vara att området kliar, känns ömt, rodnar och svullnar. I processen kan viss skada uppstå och ärr kan bildas i huden. Det är därför viktigt att inte klia, pilla eller klämma på sin acne.

Papler

Papler, eller knottror, är det första stadiet till inflammerad acne. Poren som täppts igen av döda hudceller och talg, brister och bildar en inflammation. En papel kan enkelt beskrivas som en röd upphöjning på huden. Den kan kännas öm. Ibland, utvecklas din papel till en pustel, och ibland läker den innan.

Pustler

Pustler är det andra stadiet till inflammerad acne. De uppstår då din finne, det som startat som en papel, blivit ytterligare inflammerad. Var har bildats vid hudytan, en samling vita blodkroppar som försöker bryta ned de döda hudceller som samlats i din por och orsakar acnen.

Olika typer av acne

Acne kan beskrivas i fyra olika grader. Kategoriseringen gör det lättare att dels förstå problemet men också att avgöra hur man behandlar så effektivt som möjligt. Självklart är alla olika, och vart just du ligger på skalan är individuellt för dig och din hy.

Man brukar också prata om tonårsacne och vuxenacne som två olika kategorier. När i livet man drabbas kan variera, men det viktigaste är att man så tidigt som möjligt blir bekant med problemet och därför kan behandla på rätt sätt.

Tonårsacne är det man vanligtvis brukar prata om och det som orsakas av kroppens ökade produktion av hormon som leder till att fettproduktionen ökar. Vuxenacne däremot är lite mer svårbedömt vad gäller orsak som ligger bakom och det kan variera från några enstaka blemmor till ett mer konstant problem. Det är också vanligt och kan tillexempel påverkas av kosmetika, menstruation, stress eller olika årstider.

Lättare acne

Pimples Pimples Pimples

Svårare acne

Pimples Pimples Pimples

Hur blir man av med acne?

All acne går att behandla, men den måste behandlas på olika sätt utifrån vilken hudtyp du har. Det är viktigt att vara snäll mot huden och använda sig av en rutin som kan användas under lång tid utan att påverka negativt. Det kan vi hjälpa dig med!

Vi använder oss utav en metod som hjälper till att återskapa hudens naturliga balans, men också bibehålla den för att hålla huden under kontroll, på lång sikt. Vi startar därför med att erbjuda dig en gratis hudkonsultation där vi tar reda på vilken slags problemhy just du har och vilka produkter som på bästa sätt kan hjälpa dig.

Därefter, utför vi rekommenderad behandling på din hy för att ge dig den bästa möjliga starten på din resa. I fall utav acne skulle det bli acnebehandling, en behandling som rengör huden på djupet, rensar ut porerna och dödar bakterierna som orsakar dina problem.

Därefter är det din tur. Nu är det upp till dig att ta hand om din hy med DAHL skincares produkter, för att återskapa den naturliga balansen och bibehålla den i framtiden.

Populära Frågor

Vad är skillnaden på att göra en konsultation online och på klinik?

Ingenting, du får samma personliga rådgivning från en hudterapeut som är med dig hela vägen. På så sätt kan du alltid höra av dig om du har frågor om din hy, behandlingarna, produkterna eller rutinerna.

Hur lång tid tar det att få resultat?

Hur snabbt du kan få resultat är individuellt, men vår vision är att du ska uppleva förbättring efter 1-3 veckor. Men behandlingen gör inte nytta ensam. Lika viktigt som det är att du genomgår den rekommenderade behandlingen är det att du själv behandlar med de produkter du har rekommenderats. Förbättring och resultat uppnås av kombinationen och av att du fortsätter ta hand om din hy. Skulle det inte vara så, är det viktigt att du tar kontakt med din hudterapeut så ni tillsammans kan se över dina rutiner och de produkter som du använder.

Behöver jag behandling om jag bara har några få finnar?

Problemhy går tyvärr inte att bota, däremot går den att behandla och hålla under kontroll. Så även om du bara ha ett fåtal finnar nu, kan problemet åter bryta ut över tid och bli större än i nuläget. Därför är det viktigt att behandla, och att behandla rätt!

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis Hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud och guidar dig i vilken behandling du rekommenderas samt skräddarsyr en rutin med hudvård anpassad efter din problemhy.

Steg 2

Anpassad Behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig Hudvårdsrutin

Du börjar arbeta med den hudvård och den rutin som hudspecialisten tagit fram. Den är speciellt anpassad för att möta de behov som din hy har. Bruka produkterna dagligen för att först reducera problemet och framåt bibehålla balansen.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi startar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss, kan du alltid göra konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation