Chat with us, powered by LiveChat

Acne

Kan också kallas för akne, finnar, tonårsacne eller vuxenacne. Här förklarar vi vad acne är, vilka olika typer av acne det finns och hur du mest effektivt blir av med din acne.


Vad är Acne?

All acne är genetisk och hormonell. Den kan dyka upp i längre perioder men också vid enstaka tillfällen. Men den gemensamma nämnaren är att den alltid kan behandlas!

Acne uppstår på grund av hormoner i din kropp som triggar igång talgproduktionen i porerna, vilket gör att inflammationer uppstår och orsakar finnar. Problemen startar som vanligast i tonåren då kroppen börjar producera manligt könshormon. Trots att det kallas för manligt produceras det av både könen, men på olika ställen i kroppen. Acne utvecklas i olika steg och på olika områden av kroppen eftersom porerna där acnen bildas, utvecklas olika snabbt.

Porernas mognadsprocess:

12-14 års ålder: Porerna i mitten av pannan, näsan och hakan mognar

15-16 års ålder: Porerna på kinderna, övre bröstet och övre ryggen mognar

18-19 års ålder: Porerna på käklinjen, ländryggen och övre nacken mognar

Kännetecken

Finnar

Finne är ett vanligt ord för att beskriva acne. Det är viktigt att förstå att oavsett om man har en enstaka finne då och då, eller flera stycken under en längre tid, så kategoriseras det alltid som acne. Alla finnar är utslag som uppstår i ansiktet eller på andra delar av kroppen för att talgkörtlarna i dina porer är inflammerade. Finnarna är inte ett resultat av oren hy, så överdriv inte med att tvätta huden, det kan göra problemet värre. Man ska heller inte klämma eller pilla på sina finnar.

Inflammerade hårsäckar och talgkörtlar

Du får acne för att det har skapats en obalans i dina porer. Det är vanligt, när mycket av det manliga könshormonet och talg flödar runt i kroppen samtidigt. I porer som är acnebenägna, kan talget påverka din produktion av hudceller negativt. När detta händer ökar produktionen av hudceller samtidigt som poren inte klarar av att hålla samma tempo i att göra sig av med de döda cellerna. Istället, klumpas de ihop i poren och skapar en inflammation.

Svarta pormaskar

Pormaskar är ett vanligt kännetecken vid acne. De bildas när det har producerats för mycket talg i dina porer. Porens mynning täpps då igen av fettet och en pormask bildas. De svarta pormaskarna är inte smuts, utan de får sin färg för att porens mynning bara delvis har täppts igen. Porens innehåll kommer då i kontakt med syre, och oxideras. Svarta pormaskar kallas också för öppna pormaskar, just därför. Pormaskar graderas som icke inflammatorisk acne.

Vita pormaskar

Pormaskar är ett vanligt kännetecken vid acne. De bildas när det har producerats för mycket talg i dina porer. Porens mynning täpps då igen av fettet och en pormask bildas. Vita pormaskar kallas också för stängda pormaskar, eftersom poren fått sin mynning helt igentäppt. Det är viktigt att inte förväxla dem med milier. De må vara lika till utseendet, men det är helt olika saker. Pormaskar graderas som icke inflammatorisk acne.

Knottror

Papler kan både se ut och kännas som små knottror. Det kan uppstå flera stycken samtidigt, och de syns utanpå huden. När kroppen producerar mer manligt könshormon ökar produktionen av talg och huden får en fetare yta. Poröppningen i hudens hårsäckar täpps då till av döda hudceller, och ger upphov till papler.

Kvisslor

Kvissla är ett annat ord för att beskriva acne, eller finnar. Kvisslor är utslag på huden som uppstår när det blir en inflammation i porerna. Kvisslorna är inte ett resultat av oren hy, så överdriv inte med att tvätta huden, det kan göra problemet värre. Man ska heller inte klämma eller pilla på sina kvisslor.

Papler

Papler, eller knottror, är det första stadiet till inflammerad acne. Poren som täppts igen av döda hudceller och talg, brister och bildar en inflammation. En papel kan enkelt beskrivas som en röd upphöjning på huden. Den kan kännas öm. Ibland, utvecklas din papel till en pustel, och ibland läker den innan.

Pustler

Pustler är det andra stadiet till inflammerad acne. De uppstår då din finne, det som startat som en papel, blivit ytterligare inflammerad. Var har bildats vid hudytan, en samling vita blodkroppar som försöker bryta ned de döda hudceller som samlats i din por och orsakar acnen.

Större inflammationer under huden

Ärrbildande acne eller nodulus, som är den medicinska termen, kännetecknas som en större och oftast smärtsam varbildning under huden. Till skillnad från en pustel är nodulus större och djupare och kan antingen spontant läka bort, eller behöva dräneras. En obehandlad nodulus kan flera gånger blossa upp och bli irriterad i samma por. Därför är det viktigt att se till att acnen behandlas.

Röda, variga bölder

Röda, variga bölder eller cystor som det också kallas, bildas då ett utbrott av acne blir mer än en centimeter stort. Sådana områden utvecklas antingen om flera acnebenägna porer får sitt utbrott samtidigt. Då skapas ett större område av inflammation. Det kan också bli så att den inflammatoriska reaktionen som orsakar acne drar till sig myckert vita blodkroppar. De vill skydda huden från fettsyra. Vid den processen bildas mycket var som måste ut, vilket du ser på din hud.

Acneärr

När acne bildas beror det på att döda hudceller klumpat ihop sig i porerna och täpper till dem. En inflammatorisk fas, för att bekämpa problemet, inleds automatiskt av kroppen vilket är det som orsakar din acne i ansiktet eller på andra delar av huden. I processen kan viss skada uppstå, eftersom acnen fräter på huden. Det är därför viktigt att varken klia, pilla eller klämma på sin acne samt att se till att den behandlas. Annars är det lätt att din hud drabbas av ärr, i form av fläckar eller gropar.

Hur uppstår acne?

Det manliga könshormonet är det som gör att dina porer börjar producera talg. Det är ett bra fett som ska skydda och smörja huden. Den här processen sker hos alla människor, men det är inte allas porer som blir mottagliga för acne. Problemhy beror av genetiska anlag och är någonting som man ärver av sin familj. Därför drabbas inte alla människor av acne.

Acne uppstår på grund av tre faktorer. Kombinationen av talg, bakterier och överproduktion av hudceller är det som tillsammans bildar acne. I acnebenägna porer startar nämligen en process där dina döda hudceller inte faller bort från huden som de ska. Samtidigt produceras nya hudceller i snabb takt. De döda hudcellerna klumpas tillsammans med talget ihop nere i poren samtidigt som de nya cellerna produceras snabbare än vad de gör i icke acnebenägna porer.

Processen orsakas av att talgproduktionen ökat i din kropp. När detta sker, klarar porerna inte av att göra sig av med de döda hudcellerna och överflödet av talg. Istället klumpas de ihop och täpper igen mynningen till poren och en pormask bildas. I poren härsknar tillslut talget och en bakterie som heter propionibacterium acnes hittar dit. Bakterien försöker bryta ned talget och omvandlar det till en aggressiv fettsyra som istället för att hjälpa huden, fräter på den. Kroppen försvarar sig genom att skapa en inflammation, och acne bildas.

Man kan inte påverka alla tre faktorerna som spelar roll i hur acne bildas. Men man kan angripa talgproduktionen. Genom att balansera upp den och minska kroppens naturliga produktion av talg, kan man successivt arbeta bort den befintliga acnen. Det är det vi finns här för att hjälpa till med! Med rätt hudvårdsprodukter och en hållbar hudvårdsrutin kan man också hålla produktionen på en lagom nivå i det långa loppet och på så vis hålla acnen borta i framtiden.

Områden

Ansikte

Det som är vanligast och kanske det man pratar mest om, är acne som uppstår i ansiktet. Främst i T-zonen, som omfattar panna, näsa och haka. Acne är också vanligt på kinderna. Men eftersom acne uppstår i porerna kan du drabbas av ovälkomna gäster på samtliga ställen i ditt ansikte.

Bröst

Finnar kan uppstå på bröstet. Det är väldigt vanligt att det området också drabbas om du har acne i ansiktet. Särskilt utsatt kan området mitt på bröstbenet vara eftersom huden är tunnare just där. Du kan råka ut för det någon enstaka gång, eller mer omfattande.

Rygg

Finnar kan uppstå på ryggen. Det är väldigt vanligt att det området också drabbas om du har acne i ansiktet. Du kan drabbas av det någon enstaka gång, eller mer omfattande.

Andra Områden

Alla områden på kroppen som har porer kan utveckla acne. Eftersom i princip hela kroppen omfattas av porer finns det inte riktigt någon gräns för vart acnen inte kan dyka upp. Eftersom finnar och pormaskar uppstår på grund av obalans i huden, kan alla porer på kroppen som är acnebenägna råka ut för acne.

Olika typer av acne

Acne kan beskrivas i fyra olika grader. Kategoriseringen gör det lättare att dels förstå problemet men också att avgöra hur man behandlar just din acne så effektivt som möjligt. Självklart är alla olika, och vart just du ligger på skalan är individuellt för dig och din hy.

För att identifiera den typ av acne just du har, pratar man om fyra olika grader av acne. Beroende på hur inflammerad den är uppenbarar den sig i olika former.

Första graden:
Pormaskar, som är en icke-inflammerad typ av acne. Pormaskar är små lesioner i huden som antingen kan vara öppna och svarta i färgen, eller stängda och vita i färgen.

Andra graden:
Papler och pustler är det första steget av inflammerad acne. Papler är upphöjningar i huden som ömmar, medan pustler snarare är en blåsliknande och fylld med var.

Tredje graden:
Nodulus är en djupare inflammation som satt sig ordentligt i huden. Den kan skapa större problemområden och löper stor risk att orsaka acneärr.

Fjärde graden:
Cysta är den allvarligaste graden av acne. Huden har då fyllts av vätskefyllda, variga bölder. De bildar tillsammans större drabbade områden.

Man brukar också prata om tonårsacne och vuxenacne som två olika kategorier. När i livet man drabbas kan variera, men det viktigaste är att man så tidigt som möjligt blir bekant med problemet. Det förebygger att acnen kommer tillbaka, genom att man lär sig att direkt behandla på rätt sätt.

Tonårsacne är det man vanligtvis brukar prata om. Det orsakas av att kroppen ökar sin produktion av manligt könshormon vilket leder till att fettproduktionen i sin tur ökar. Vuxenacne beror också av hormoner, men den triggas igång av andra faktorer. Den kan påverkas av bland annat graviditet, kosmetika, menstruation, stress och olika årstider.

Lättare acne

Pimples Pimples Pimples

Svårare acne

Pimples Pimples Pimples

Hur blir man av med acne?

All acne går att behandla. Men, den måste behandlas på olika sätt utifrån vilken grad av acne du har. Det finns ingen quickfix till en problemfri hy, utan det handlar om att kombinera rätt behandling med en hudvårdsrutin som används dagligen för att reducera och förebygga att problemet kommer tillbaka. Det kan vi hjälpa dig med!

Vi använder oss utav en metod som hjälper till att återskapa hudens naturliga balans men också bibehålla den för att hålla huden under kontroll på lång sikt. Vi startar därför alltid med en gratis hudkonsultation där vi tar reda på vilken typ av problemhy just du har och vilken hudvårdsrutin som på bästa sätt kan hjälpa dig.

Därefter utför vi en anpassad behandling på din hy för att ge dig den bästa möjliga starten på din resa. Vid acne utför vi en acnebehandling som rengör din hy på djupet, rensar ut porerna och dödar de bakterier som orsakar dina problem.

Sedan är det din tur. Nu är det upp till dig att ta hand om din hy med den skräddarsydda hudvårdsrutin du tilldelats av din personliga hudterapeut. Den kommer hjälpa din hy att återskapa sin naturliga balans och hålla problemen borta i framtiden.

Populära Frågor

Har jag acne fast jag bara har en finne?

Ja! Alla typer av finnar, stora som små, en eller flera, papler eller pustler - är acne! Det är vanligt att man tror att man inte har acne när man har några enstaka finnar någon gång ibland, men sanningen är att allt kategoriseras som acne.

Behöver jag behandling fast jag bara har någon enstaka finne?

Problemhy går tyvärr inte att bota, däremot går den att behandla och hålla under kontroll med rätt typ av hudvårdsrutin. Så även om du bara ha ett fåtal finnar nu, kan problemet åter bryta ut över tid och bli större än i nuläget. Därför är det viktigt att behandla, och att se till att man behandlar rätt.

Förvärras min acne av att jag äter choklad?

Nej, att man skulle få mer finnar av att man äter choklad eller att tillexempel dricka alkohol är en myt. Däremot kan stress orsaka finnar, och därmed skulle stressen av att du ätit choklad eller druckit kunna orsaka finnar.

Är det farligt att klämma finnar?

Du ska helst inte ge dig på att klämma finnar själv. Om man klämmer finnarna fel är det väldigt lätt att ärr bildas. När man klämmer fel, så kommer det inflammerade området i kontakt med bakterier från dina fingrar och problemet tenderar att bli värre. Dock så ska man klämma finnar, men man måste klämma dem rätt. Om man undviker att klämma kan ärr också bildas eftersom fettsyran då konstant ligger och fräter på din hud. Men hur klämmer man rätt då? Jo, det kräver både rätt typ av utrustning men också rätt typ av teknik. Det kan vi hjälpa dig med på en av våra hudkliniker! Du kan läsa mer om acnebehandling här.

Kan jag ha acne fast jag är vuxen?

Ja. Det kallas då för vuxenacne. Det har också med hormonerna i din kropp att göra, men faktorerna som triggar igång din acne är lite annorlunda. Vid tonårsacne, ökar produktionen av det manliga könshormonet i din kropp. Det, i kombination med fettproduktionen, kan leda till att du drabbas av acne. Vid vuxen ålder däremot, kan acnen bero på sådant som graviditet, menstruation, alkohol, stress och preventivmedel. Alltså, yttre faktorer som triggar igång dina hormoner och får acnen att blomma upp.

Blir jag av med acnen efter tonåren?

Det finns två svar på den frågan. Om du har tur så är din acne bara ett tonårsproblem som försvinner i takt med att du är äldre. Har du otur kan det övergå till vuxenacne. Oavsett, så är det viktigt att acnen behandlas och att du har en hudvårdsrutin som förebygger problemet. Då ökar chanserna att du slipper uppleva din acne igen - tonåring som vuxen.

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en hudvårdsrutin åt dig. Rutinen är personligt anpassad efter dig och din problemhy.

Steg 2

Anpassad behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

Använd den hudvårdsrutin som hudspecialisten tagit fram dagligen. Den är speciellt anpassad efter dig för att möta de behov som din hy har. Om produkterna används rätt, kommer du bli av med dina problem och motverka att nya uppstår.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation

4.7 Fantastiskt bra (1497 betyg)

AcneSpecialisten Sundbyberg

4.7 Fantastiskt bra (1135 betyg)

AcneSpecialisten Södermalm

4.7 Fantastiskt bra (709 betyg)

AcneSpecialisten Östermalm