Ordlista

Här förklarar vi de olika orden som har med problemhy att göra.

A

Acnebehandling

Detta är en behandling anpassad för acnehy och finnar och ger en riktigt bra start på behandlingen av huden. Under acnebehandlingen rengörs huden på djupet med hjälp av en vapozon som ångar upp huden. Hudterapeuten tar även hand om både finnar och pormaskar för att få bort talg och andra orenheter.

Läs mer och boka en Acenbehandling

Acnebölder

Dessa bölder kan förekomma hos hy med svår acne och uppstår när hårsäcken brister inåt. En stor böld uppstår då under huden som kan vara öm och smärtsam att ta bort. Du bör inte sticka eller skära i bölder då detta kan skapa ärr.

Läs mer om Acne

Acne Vulgaris

Acne Vulgaris är den fackmässiga benämningen för acne som i vardagligt tal ofta kallas finnar.

Läs mer om Acne Vulgaris

Akne & Acne

Två olika stavningar som betyder samma sak och kommer från det fackmässiga ordet Acne Vulgaris.

Läs mer om Akne & Acne

B

Bind- och hornhinnan

Bind- och hornhinnan är delar av ökat som kan utsättas för okulär rosacea, det vill säga när rosacean sätter sig i ögonen. Detta är ett senare stadium av rosacea som går att undvika om man behandlar sin rosacea tidigt innan det utvecklar.

Läs mer om Rosacea

Blandhy

Blandhy är en kombination av minst två problemhy typer och är därför den vanligaste typen av problemhy. Blandhy kan bestå av till exempel acne, pormaskar, fet hy och torr hy.

Läs mer om Blandhy

Blank hy

Fet hy beskrivs ofta som blank hy eftersom de talg (fett) som finns på huden ger den en blank- eller glansig yta. Att huden blir blank beror på en obalans i huden som leder till en överproduktion av talg.

Läs mer om Blank hy

Bota Problemhy

Tyvärr går det inte att bota problemhy, det är därför viktigt att använda produkter som effektivt behandlar och tar hand om huden och inte bara attackerar problemhyn. Roaccutan och andra preparat mot problemhy såsom acne ger temporär lindring och slutar verka så snart huden vänjer sig. Vi på AcneSpecialisten erbjuder en effektiv behandling mot problemhy och med hjälp av hudvårdsprodukterna kan du få din hud i balans för att effektivt bli av med problemhyn och motverka att problemet återuppstår.

Läs mer om Gratis Hudkonsultation

D

DAHL Skincare

Vi rekommenderar DAHL Skincares hudvårdsprodukter som en del i behandlingen av problemhy eftersom de effektivt motverkar problemen.

Besök DAHL Skincares hemsida

E

Eksem

Eksem kan uppstå när hudens barriärfunktion inte fungerar och leder till inflammation i det yttersta hudlagret. Huden börjar klia och känns torr och ofta syns eksem som rodnad och en svullnad med blåsbildning i vissa fall. Eksem är inte smittsamt och behandlas ofta genom att lugna och återfukta huden.

Läs mer om torr eksem hy
Läs mer om seborroiskt eksem

Elastin

Elastin bygger upp de elastiska fibrer som gör att huden blir mjuk och spänstig. När man åldrade minskas mängden protein i huden och det är därför man får rynkor och fina linjer. En viktig del i behandlingen av åldrande hy är därför att använda produkter som tillför huden elastin för att fylla på dessa nivåer och göra huden mjuk och spänstig igen.

Erytematotelangiektatisk Rosacea

Den fackmässiga benämningen för rosacea som visar sig som rodnad på delar av ansiktet.

Läs mer om erytematotelangiektatisk rosacea

F

Fet hy

När huden hamnar i obalans såsom när den är för torr försöker den kompensera genom att producera mer talg (fett) vilket leder till att huden blir då glansig och blank. Många tror att detta beror på att huden har för mycket fukt och försöker därför torka bort eller tvätta bort talg men detta leder bara till att huden torkas ut ännu ner.

Läs mer om Fet hy

Fettsyra

När talg fastnar nere i hårsäcken trivs Propionibacterium acnes bakterien som omvandlar talg till en aggressiv fettsyra. Denna fettsyra skadar omkringliggande hud och kroppen svarar genom att orsaka en inflammation som ger upphov till en finne.

Fina linjer

Fina linjer uppstår när vi åldras och syns ofta som "kråkfötter" runt ögonen men kan även uppstå på andra delar av ansiktet. När vi åldras sjunker nivåerna av proteinet elastin som gör huden mjuk och följsam och det är därför viktigt att tillföra detta protein när man behandlar åldrande hy.

Läs mer om Fina linjer

Finnar

Används ofta som ett vardagligt ord för acne. Kan även användas för att beskriva det individuella utslaget "en finne".

Läs mer om Finnar

Fjällar och Flagnar

Att fjälla är vanligt när man har torr hy och innebär att det yttersta hudlagret faller av i bitar och ofta kan man uppleva klåda. Fjällande och torr hy går enkelt att behandla med hjälp av återfuktande produkter.

Läs mer om at Fjälla

Flammig hy

Flammig hy reagerar lätt på värme, kyla, parfymer och starka produkter med rodnad. Ofta är denna typen av hy känslig och därför är det viktigt att ta reda på vad som gör huden känslig och sedan behandla med hjälp av produkter som läker och lugnar huden.

Läs mer om Flammig hy

Flottig hy

Fet hy beskrivs ofta som flottig hy eftersom den talg (fett) som finns på huden gör att den känns fet eller flottig. Att huden blir flottig beror på en obalans i huden som leder till en överproduktion av talg (fett).

Läs mer om Flottig hy

Fukt

En central del i behandlingen mot problemhy är att tillföra huden fukt, att "återfukta". Fukt är vardagligt tal och refererar en återfuktande hudvårdsprodukt eller till en produkts förmåga att återfukta huden.

Fuktbalansen

En bra fuktbalans i huden är en förutsättning för en problemfri hy. Många typer av problemhy uppstår på grund av att huden inte har tillräckligt mycket fukt och det är därför det är så viktigt att återfukta huden ordentligt. Många tror att fet hy är ett resultat av att huden har för mycket fukt men så är inte fallet eftersom huden aldrig kan ha för mycket fukt. Fet hy beror i själva verket på att huden är väldigt torr och försöker kompensera genom att producera mer fukt.

G

Glansig hy

Fet hy beskrivs ofta som glansig hy eftersom de talg (fett) som finns på huden ger den en glansig- eller blank yta. Att huden blir glansig beror på en obalans i huden som leder till en överproduktion av talg.

Läs mer om Glansig hy

Glansig hy

Fet hy beskrivs ofta som glansig hy eftersom den talg (fett) som finns på huden ger den en glansig- eller blank yta. Att huden blir glansig beror på en obalans i huden som leder till en överproduktion av talg.

Läs mer glansig hy

H

Histamin

Histamin fyller flera funktioner i kroppen och produceras i de vita blodkropparna som kontinuerligt utsöndrar hormonet. När huden får en ökad kärlaktivitet vidgas blodkärlen vilket leder till att fler vita blodkroppar sipprar ut i omkringliggande vävnad. Detta leder till att vävnaden får en förhöjd histamin nivå och tror då att huden behöver läkas och skapar därför en inflammation i huden vilket ger upphov till rosacea.

Läs mer om rosacea

Hormonella förändringar

Under livet går kroppen igenom många förändringar och bland dessa sker stora och små hormonella förändringar. Den vanligaste hormonförändringen sker under puberteten och ger bland annat upphov till problemhy såsom tonårsacne av varierande grad. Mindre hormonförändringar kan uppstå under graviditet och när man äter p-piller som kan orsaka mindre utbrott av finnar oavsett om man haft problem med finnar tidigare eller inte.

Läs mer om hormonella förändringar

Hormoner/Könshormoner

Hormoner är molekyler som transporterar meddelanden mellan olika celler och organ för att reglera andra processer i huden. Under puberteten produceras fler könshormoner vilket har en mängd olika effekter i kroppen och leder ofta till en obalans i huden som orsakar problemhy.

Huden

Huden är kroppens största organ och är den mjuka vävnad som täcker hela kroppsytan. Varje dag skyttar huden kroppen och motstår de många påfrestningar vi utsätts för såsom föroreningar, värme och kyla. Därför är det viktigt att ta hand om kroppen och behandla de olika problem som kan uppstå. Att rengöra huden och återfukta samt tillföra näring är en viktig del av din dagliga rutin.

Hudens naturliga oljor

Hudens naturliga oljor skyddar huden från att torkas ut samtidigt som den hämmar bakterietillväxten och verkar vattenavvisande. Tvättar man bort dessa oljor med starka produkter torkas huden ut och blir torr. Torr hy kan kännas stram och fjällig men kan även bli fet när huden kompenserar genom att producera mer talg (fett). Därför är det viktigt att använda produkter som rengör huden utan att tvätta bort hudens naturliga oljor och att använda en återfuktande ansiktskräm.

Läs mer om torr hy
Läs mer om fet hy

Hudkonsultation

Under en hudkonsultation analyseras din hud av en hudterapeut som ger dig personlig rådgivning och rekommenderar rätt behandling för just din hy.

Boka en Gratis Hudkonsultation

Hudtyp

Problemhy visar sig på många olika sätt och dessa kallas för hudtyper såsom acne, rosacea och blandhy. Många av de vanligaste hudtyperna beror på en obalans i huden och bakterier som orsakar inflammation i huden som visar sig som utslag, finnar och fet hy. För att behandla problemhy är det därför viktigt att göra rent huden på djupet och återfukta dagligen för att huden ska återfå balans.

Läs mer om din hudtyp

Hudvårdsrutiner

Hudvårdsrutinerna är framtagna för varje hudtyp och förklarar vilka produkter som ska användas och på vilket sätt för att uppnå bästa möjliga resultat. Det är viktigt att följa rutinerna noga och inte ta genvägar för att försöka skynda på processen då detta kan ge oönskade reaktioner.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är en sockermolekyl som kan bära vatten upp till 1000 gånger sin egen vikt. När vi är unga har huden en hög koncentration av hyaluronsyra men detta avtar med åldern.

Hyperpigmentering

Hyperpigmentering är en mörkare hudfläck som kan variera i form, färg och storlek. Ofta kan detta leda till oro men hyperpigmentering är helt ofarligt och kan bero på graviditet, p-piller och andra hormonförändringar men även solskada. Hyperpigmentering går att behandla med hjälp av rätt produkter och det finns även laser behandlingar såsom IPL som effektivt tar bort fläckarna.

Läs mer om pigmentfläckar
Läs mer om solskadad hy

Hårsäckarna

Hårsäckar eller hårfolliklar finns på alla delar av kroppen. I hårsäckarna finns talgkörtklar som utsöndrar talg som även kallas fett eller sebum. När huden har en förhöjd talg produktion täpps dessa hårsäckens mynning till vilket gör att talg fastnar nere i hårsäcken och orsakar pormaskar, finnar m.m.

I

Inflammation

Inflammation är hudens försvar mot skador som orsakas av bakterier, skadade celler eller irritation av bland annat fettsyra. Denna inflammation ger upphov till finnarna som är kroppens försök att isolera och motverka den aggressiva fettsyra som bildas av P.bakterien.

IPL

IPL är en form av laser som behandlar olika typer av hudproblem med hjälp av värme för en snabb och säker behandling. IPL kan användas för att behandla pigmentfläckar och ytliga blodkärl, reducera rynkor och acne samt för att utföra permanent hårborttagning.

Läs mer om IPL

K

Kapillärer

Kapillärerna är kroppens minsta blodkärl förser vävnaden runt omkring med syre och näringsämnen. Rosacea uppstår när kapillärerna i ansiktet inflammeras vilket ger upphov till hy som blir röd och känns flammig och hettar till. Detta läker inte av sig själv utan det är viktigt att behandla rosacea tidigt då problemhyn utvecklas och blir värre med tiden.

Läs mer om rosacea

Kartmönster

Kartmönster används för att beskriva större pigmentfläckar som liknas vid landmassor på en karta. Kartmönster kan anses vara kosmetiskt störande men är ofta helt ofarligt och går att behandla både med hudvårdsprodukter och med IPL behandling.

Läs mer om pigmentfläckar
Läs mer om solskadad hy

Kloasma

Kloasma, även kallas melasma, är ofarlig pigmentering av huden i ansiktet som ofta uppstår under graviditeten. Kloasma kan även uppstå på grund av hormonförändringarna i samband med att man äter p-piller, dock är doseringen numera lägre för att minska risken för pigmentfläckar.

Läs mer om pigmentfläckar

Klumpnäsa

Klumpnäsa kan uppstå hos män där rosacean inte behandlas. Huden svullnar upp med synliga blodkärl och vävnaden förändras med förstorade talgkörtlar vilket gör att näsan blir klumpig och röd.

Läs mer om rosacea

Knottror

Knottror eller små prickar uppstår i huden när hudceller fastnar och täpper till porerna/hårsäckarna. Då skapas vita pormaskar som syns och känns som små knottror på huden och då de saknar poröppning är det viktigt att använda rätt produkter för att behandla huden.

Läs mer om pormaskar

Könshormoner

En grupp hormoner som bildas i könskörtlarna och har en ökad produktion under puberteten vilket ofta skapar obalans i huden och ger upphov till problemhy såsom acne.

Kollagen

Kollagen är hudens viktigaste fiberprotein och ger huden stadga, struktur och är motståndskraftig mot slitage. När man åldras sjunker hudens kollagennivåer vilket leder till att huden blir slappare och tunnare vilket gör att rynkor blir större och tydligare. Det är därför det är viktigt att tillföra huden kollagen för att behandla åldrande hy effektivt.

Läs mer om åldrande hy

Komedoner

Komedoner är ett annat ord för pormaskar som kan vara svarta eller vita.

Läs mer om pormaskar

Kvisslor

Kvisslor är utslag som uppstår i samband med acne som även kallas även för finnar. Kvisslor och finnar uppstår ofta i tonåren som ett tecken på att man är i puberteten och beror på obalansen som skapas när kroppen producerar fler könshormoner. Vi har utvecklat en unik behandling som effektivt behandlar kvisslor.

Läs mer om kvisslor

Känslig hy

Känslig hy reagerar kraftigt på bland annat värme, kyla, parfymer och starka produkter. För att behandla känslig hy är det viktigt att använda skonsamma produkter som läker och lugnar huden.

Läs mer om känslig hy

Kärlaktivitet

En ökad kärlaktivitet förknippas med rosacea och leder till att blodkärlen i ansiktet vidgas. När kärlen blir större sipprar vita blodkroppar ut i vävnaden där de sprutar ut histamin i huden. Kroppen tror då att huden är skadad och behöver läkas och reagera genom att skapa en inflammation och vi beskriver detta som rosacea.

Läs mer om rosacea

L

Läderhuden

Läderhuden är hudens mellersta lager och gör att huden blir spänstig och elastisk. När man åldras sjunker kollagen och elastin nivåerna vilket gör huden slapp och bildar rynkor.

Läs mer om läderhuden och åldrande hy

M

Mattar ner huden

Fet hy beror på en överproduktion av talg som ofta ger en glansig och oljig yta. För att behandla fet hy använder man produkter som mattar ner huden genom att tvätta bort och absorbera överflödigt fett.

Läs mer om hur man mattar ner huden

Melasma

Melasma (även känt som graviditetsmask) är pigmentfläckar som är vanligt hos gravida kvinnor men kan även förekomma i samband med att man använder p-piller. Även om fläckarna kan anses vara kosmetiskt störande är de ofta helt ofarliga. Melasma går att behandla på flera olika sätt beroende på hur stora pigmenteringarna är.

Läs mer om melasma

Milier

Milier är vita talgcystor som främst förekommer runt ögonen men kan även förekomma på kinderna och andra delar av ansiktet. Milier förväxlas ofta med vita pormaskar men skillnaden är att milier saknar poröppningar vilket gör att de inte går att klämma ut. Det krävs därför att man använder sig av sterila verktyg för att försiktigt skära upp och tömma milierna. Därför ska man aldrig försöka klämma sina milier då detta kan leda till ärrbildning.

Läs mer om milier

Miljöpåverkan

Miljö och klimat har stor inverkan på huden och det är därför viktigt att anpassa sin hudvårdsrutin efter årstiderna och även tänka på annan påverkan såsom luftföroreningar. På vintern torkar kylan ut huden och därför är det viktigt att återfukta rikligt och kanske komplettera sin hudvårdsrutin med en nattkräm. Under sommaren är det viktigt att skydda huden mot solljus med en solkräm som inte täpper till porerna.

Läs mer om gratis hudkonsultation och hur du anpassar din hudvårdsrutin

Mjälleksem

Mjälleksem (även kallat seborré) liknar en blandning mellan psoriasis och rosacea. Mjälleksem beror på en obalans i huden som gör att huden flagnar, rodnar och blir fet.

Läs mer om mjälleksem

Mogen hy

Mogen hy är en naturlig del av åldrande och leder till att vi får rynkor och fina linjer i huden. Hudens nivåer av kollagen, elastin och hyaluronsyra sjunker när vi åldras och det är därför viktigt att tillföra dessa till huden för att motverka hudens ålderstecken.

Läs mer om mogen hy

N

Naturlig balans

När huden upprätthåller den naturliga balansen får du en fin hudyta utan problem. Dock utsätts huden hela tiden av yttre påfrestningar såsom värme och kyla och inre påfrestningar såsom hormoner i samband med puberteten. Detta gör att det ibland blir obalans i huden som kroppen försöker behandla genom att producera mer talg (fett), något som i sin tur kan leda till olika typer av problemhy såsom fet hy, acne, pormaskar osv. Därför är det viktigt att hjälpa huden på traven genom att använda en hudvårdsrutin som återskapar hudens naturliga balans för att effektivt behandla problemhyn.

Läs mer om gratis hudkonsultation

O

Obalans

När huden hamnar i obalans försöker den kompensera genom att producera mer talg (fett). Denna överproduktion av talg skapar en hel del problem som gör att huden blir fet och porerna täpps till vilket leder till pormaskar och acne. Därför är det viktigt att använda en hudvårdsrutin som återskapar hudens naturliga balans för att på så sätt effektivt behandla problemhyn.

Läs mer om gratis hudkonsultation

Okulär rosacea

Okulär rosacea kan uppstå om rosacea går obehandlat men kan även uppstå utan tidigare rosaceaproblem om man har en historia av rosacea i familjen. Okulär rosacea angriper ögonen där det sätter sig i ögonlock och hornhinnan där det ger en rad symptom såsom stickande och röda ögon med synliga blodkärl och torra ögon. Därför är det viktigt att behandla rosacea tidigare innan problemhyn utvecklar sig.

Läs mer om rosacea

Oljig hy

Fet hy beskrivs ofta som oljig hy eftersom de talg (fett) som finns på huden ger den en oljig- eller glansig yta. Att huden blir oljig beror på en obalans i huden som leder till en överproduktion av talg.

Läs mer om oljig hy

Oxiderar

Oxidation är en reaktion där syre förändrar ett ämne eller substans och det är på grund av oxidation som svarta pormaskar får sin mörka färg. När talget kommer i kontakt med syret i luften ändrar det färg från vitt till svart. Vita pormaskars mynning täpps till helt vilket gör att talget aldrig kommer i kontakt med luften och därför behåller talget sin vita färg.

Läs mer om pormaskar

P

Papler

Papler är små inflammatoriska lesioner som utvecklas från små cystor. Papler är röda, hårda och kan ibland vara ömma och är förstadiet till pustler.

Papulopustular rosacea

Den fackmässiga benämningen för rosacea med djupa eller ytliga finnar där rodnad även kan förekomma.

Läs mer om papulopustular rosacea

Phymatös rosacea

Phymatös rosacea är det grövsta stadiet av rosacea där huden är svullen med synliga blodkärl. Hos män förändras vävnaden vilket gör att talgkörklara förstoras och en klumpnäsa utvecklas. Phymatös rosacea kan även leda till okulär rosacea där problemet sätter sig i ögonen med rodnad och irritation i ögonlock samt bind- och hornhinna. Därför är det viktigt att behandla rosacea i god tid innan det uppnår detta allvarliga stadie.

Läs mer om phymatös rosacea

Pigmentfläckar/Pigmentering

Pigmentfläckar och pigmentering uppstår som ljusa, mörka eller vita fläckar i ansiktet eller på andra delar av kroppen. Dessa fläckar är ofta helt ofarliga men kan anses vara kosmetiskt störande. Pigmentfläckar kan uppstå på grund av hormonella förändringar, graviditet, när man äter p-piller men även i samband med solskadad hy. Pigmentfläckar går att behandla med IPL laser och produkter beroende på storlek och position.

Läs mer om pigmentfläckar och pigmentering

Porig hy

Porer är hårsäckarnas/talgskörlarnas och svettkörtlarnas mynning och täcker hela hudytan där de fyller många viktiga funktioner. När man talar om porig hy menar man därför hy, främst i ansiktet med många vidgade porer med svart- och vita pormaskar. Porig hy beror på att huden producerar för mycket talg som fastnar nere i porerna och bildar pormaskar.

Läs mer om porig hy

Pormaskar

Pormaskar bildas när kroppen producerar för mycket talg (fett) som täpper till porens mynning. När poröppningen täpps till delvis oxideras pigmenten vilket leder till en svart pormask, om mynningen täpps till helt behåller talget sin vita färg och kallas då vit pormask.

Läs mer om Pormaskar

Porrengöring

Porrengöring är en effektiv behandling för dig som har problem med mycket svarta- och vita pormaskar. Under en porrengöring ångas huden upp med en Vapozon som öppnar upp porerna så att man kan rengöra huden på djupet. Sedan används en liten lansett samt en bakteriedödande ansiktstvätt för att ta bort pormaskarna. Porrengöring ger dig en oslagbar start för behandlingen av dina pormaskar.

Läs mer om porrengöring

Problemhy

Det finns många olika sorters problemhy, även kallat hudtyper såsom acne, rosacea och blandhy. Många av de vanligaste hudtyperna beror på en obalans i huden och bakterier som orsakar inflammation i huden som visar sig som utslag, finnar och fet hy. För att behandla problemhy är det därför viktigt att göra rent huden på djupet och återfukta dagligen för att huden ska återfå balans.

Läs mer om problemhy

Propionibacterium acnes

Även kallat P.bakterien orsakar problemhy såsom acne genom att omvandlar talget i hårsäcken till en aggressiv fettsyra som irriterar och skadar huden. Kroppens försvar mot denna fettsyra är att bilda en inflammation i huden vilket ger upphov till en finne.

Pustler

Pustler är en benämning för finnar som är vita eller gula i färg som de får av talget som byggs upp i hårsäcken. Pustlerna uppstår när huden överproducerar talg vilket täpper till hårsäckarna vilket gör att talget (fettet) som produceras inte kommer ut. Då samlas det i hårsäcken där en inflammation utvecklas vilket leder till en pustler. Då är det viktigt att använda produkter som rengör huden på djupet och återskapar hudens naturliga balans för att effektivt behandla pustler och finnar.

Läs mer om pustler och finnar

R

Rhinophyma

Rhinophyma (även kallat klumpnäsa) kan uppstå hos män där rosacean inte behandlas. Huden svullnar upp med synliga blodkärl och vävnaden förändras med förstorade talgkörtlar vilket gör att näsan blir klumpig och röd. Phymatös rosacea kan även leda till okulär rosacea där problemet sätter sig i ögonen med rodnad och irritation i ögonlock samt bind- och hornhinna. Därför är det viktigt att behandla rosacea i god tid innan det uppnår detta allvarliga stadie.

Läs mer om rosacea

Roaccutan

Ett läkemedel som skrivs ut av läkare för patienter med svår acne. Ett kraftigt uttorkande preparat som behandlar acne genom att torka ut huden. Kommer med en rad olika biverkningar vilket gör att vi inte rekommenderar att man använder detta preparat.

Läs mer om Roaccutan

Rodnad

Rodnad är en rödaktig färg som kan uppstå på olika delar av kroppen som kan hetta till eller vara känslig. Rodnad kan bero på många faktorer såsom värme, kyla, mat eller en reaktion på särskilda produkter. Rodnad förekommer ofta för dig som har problemhy och framförallt för rosacea hy. För att behandla rodnad är det viktigt att använda produkter som dämpar rodnad och lugnar huden samtidigt som man behandlar orsaken till att rodnaden uppstår.

Läs mer om rodnad

Rosacea

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som bryter upp vid 30-40 års ålder och blir gradvis värre om man inte behandlar problemhyn. Rosacea kan ibland vara ärftlig och drabbar ca 10% av befolkningen där den är vanligare hos kvinnor men de män som for rosacea får ofta en med allvarlig form av problemhyn. Rosacea består av rodnad och hettande kinder som även där ett fjärilsmönster kan förekomma på näsa, kinder, haka och panna.

Läs mer om rosacea

Rosaceabehandling

Rosaceabehandlingen är utvecklad för dig som har problem med rodnad och ytliga blodkärl i ansiktet. Under denna behandling utför vi en djuprengöring av hela ansiktet anpassad för just ditt tillstånd. Därefter rengör vi porerna och applicerar en läkande och lugnande lermask som dämpar rodnad och absorberar överflödigt fett (talg). Behandlingen avslutas med en fuktgivande och mjukgörande ansiktskräm som hjälper huden att återfå sin naturliga balans för att effektivt behandla rosacea. Rosaceabehandlingen ger dig en riktigt bra start på behandlingen av din rosacea.

Läs mer om rosaceabehandling

Rynkor

Rynkor uppstår när man åldras och beror på att kollagen och elastin nivåerna sjunker. Detta gör att huden inte längre kan behålla sin spänst och elasticitet vilket leder till fina linjer, rynkor och veck.

Läs mer om rynkor och åldrande hy

S

Seborré

Seborré liknar en blandning mellan psoriasis och rosacea och beror på en obalans i huden som gör att huden flagnar, rodnar och blir fet.

Läs mer om seborré

Seborré Eleosa

Seborré Eleosa (även kallat Seborroiskt Eksem eller Mjälleksem) beror på en överproduktion av talg (fett) som gör att huden blir glansig, röd och oljig. Huden kan även vara storporig med mycket pormaskar. På de röda områdena är huden dessutom mycket tjockare på grund av dålig genomblödning.

Läs mer om seborré eleosa

Seborré Sicca

Seborré Sicca är en typ av seborré som gör att hudens yta blir torr och fjällig men fet och klippig under. Problemhyn gör även att huden kan se gråaktig ut och detta kan även vara kombinerat med storporig hy.

Läs mer om seborré sicca

Seborroiskt eksem

Seborroiskt Eksem (även kallat mjälleksem) kan förekomma hos små barn i 1-3 års ålder eller hos vuxna, men aldrig där i mellan. Seborroiskt eksem har rodnad med fjällning där klåda kan förekomma kring hårbotten men kan även uppstå på andra delar av kroppen såsom öronen, ögonbrynen, näsvingarna och hudveck såsom armhålor och ljumskar.

Läs mer om seborroiskt eksem

Solskadad hy

Solskadad hy (även kallat melasma) kan drabba vem som helst och beror på en överexponering av sol, men kan även påskyndas om man kombinerar sol med vissa produkter. Solskadad hy består av ojämna mörka och ljusa områden av huden av varierande storlek och form. Solskadad hy och pigmentfläckar är ofta helt ofarliga men kan anses vara estetiskt störande och pigmenteringarna går att behandla med både produkter och IPL laser beroende på storlek och färg.

Läs mer om solskadad hy

Svarta pormaskar

Pormaskar bildas när kroppen producerar för mycket talg (fett) som täpper till porens mynning. När poröppningen bara täpps till delvis oxideras pigmenten vilket ger pormasken sin svarta färg.

Läs mer om svarta pormaskar

T

T-zonen

T-zonen består av pannan och näsan som tillsammans har en T form och i detta område uppstår ofta problemhy såsom pormaskar, finnar och fet hy.

Läs mer om Problemhy

Talg & Talgproduktionen

Talgkörtlarna producerar fett (talg) som tar hand om huden genom att göra den mjuk och följsam. Talg har även vattenavvisande egenskaper och innehåller ämnen som bromsar bakterietillväxten. En överproduktion av talg leder ofta till problemhy såsom fet hy, blandhy, acne och pormaskar.

Läs mer om Problemhy

Talgcystor

Talgcystor (ofta kallat milier) förekommer främst runt ögonen men kan även förekomma på kinderna och andra delar av ansiktet. Dessa cystor förväxlas ofta med vita pormaskar men skillnaden är att milier saknar poröppningar vilket gör att de inte går att klämma ut. Det krävs därför att man använder sig av sterila verktyg för att försiktigt skära upp och tömma milierna. Därför ska man aldrig försöka klämma sina milier då detta kan leda till ärrbildning.

Läs mer om talgcystor

Testosteron

Är ett manligt könshormon som även kan förekomma hos kvinnor och påverkar könsdrift, muskelfunktion och skelett. Produktionen av detta hormon ökar under puberteten där den ofta skapar obalans i huden vilket leder till problemhy.

Läs mer om Problemhy

Tonårsacne

Tonårsacne är det man oftast tänker på när man pratar om acne. Problemet beror på att man i tonåren har en ökad produktion av könshormonet testosteron som i sin tur leder till överproduktionen av talg i hårsäckarna. Genom att använda rätt hudvårdsprodukter återskapas hudens naturliga balans vilket effektivt håller acnen under kontroll. Tonårsacne kan växa bort med tiden men även övergå till vuxenacne.

Läs mer om tonårsacne

Torr hy

Torr hy är något som de flesta upplever och är särskilt vanligt på vintern när kylan torkar ut huden. Torr hy fjällar, flagnar och känns stram och gör förtydligar även ålderstecken på huden. När man har torr hy är det viktigt att återfukta huden och använda sig av en ansiktsrengöring som inte tvättar bort hudens naturliga oljor.

Läs mer om torr hy

Triggar

Triggar är ett ord man använder för att beskriva när något orsakar att en problemhy blir värre under en viss period. Till exempel triggas acne av stress och graviditet som gör att fler finnar uppstår på huden och detta brukar sedan avta när orsaken inte längre är en faktor.

V

Vapozon

Vapozon är en maskin som ångar upp huden för att öppna upp porerna under porrengöring, acnebehandling och andra rengörings behandlingar. Detta gör det möjligt att rengöra huden på djupet och är det effektivaste sättet att bli av med pormaskar.

Vita pormaskar

Pormaskar bildas när kroppen producerar för mycket talg (fett) som täpper till porens mynning. När poröppningen täpps till helt oxiderar inte pigmenten i talget vilket gör att talget behåller sin vita färg.

Läs mer om Vita pormaskar

Vuxenacne

Vuxenacne är acne som fortsätter in i vuxen ålder där finnar uppstår under hela livet. Ofta är vuxenacne mildare än tonårsacne men kan triggas av bland annat stress och graviditet. Vuxenacne går tyvärr inte att bota men kan effektivt behandlas med en hudvårdsrutin som rengör huden på djupet och återskapar och bibehåller hudens naturliga balans.

Läs mer om vuxenacne

Vävnad

Vävnad består av celler som har en liknande uppgift såsom bindväv, muskelvävnad och nervvävnad. Huden består av flera olika lager där olika typer av vävnad fyller olika funktioner. Dessa vävnader är överhuden, läderhuden och underhuden.

Y

Ytliga blodkärl

Ytliga blodkärl uppstår ofta i samband med rosacea och beror på problemhyns ökade kärlaktivitet. Dessa ytliga blodkärl fyller ingen nödvändig funktion utan kan avlägsnas med hjälp av IPL laser.

Läs mer om ytliga blodkärl

Å

Åldrande hy

Åldrande hy är en naturlig del av åldrande och leder till att vi får rynkor och fina linjer i huden. Hudens nivåer av kollagen, elastin och hyaluronsyra sjunker när vi åldras och det är därför viktigt att tillföra dessa till huden för att motverka hudens ålderstecken.

Läs mer om åldrande hy

Ö

Ökad talgproduktion

När huden hamnar i obalans såsom när den blir för torr får huden en ökad talgproduktion för att skydda huden. Denna ökade talg produktion leder till att huden blir fet och oljig. Talget täpper dessutom till porerna vilket orsakar blockeringar som ger upphov till pormaskar och acne. När man har en ökad talgproduktion är det därför viktigt att använda produkter som återskapar hudens naturliga balans vilket reglerar talgproduktionen som då återgår till normala nivåer.

Läs mer om ökad talgproduktion

Överflödigt fett

När huden hamnar i obalans såsom när den är för torr försöker den kompensera genom att producera mer talg (fett) vilket leder till att huden blir då glansig och blank. Många tror att detta beror på att huden har för mycket fukt och försöker därför torka bort eller tvätta bort talg men detta leder bara till att huden torkas ut ännu ner. Därför är det viktigt att använda hudvårdsprodukter som rengör huden utan tvätta bort de naturliga oljorna och även använda sig av en lermask som absorberar överflödigt fett.

Läs mer om överflödigt fett

Osäker på din hudtyp?

Boka tid för en Gratis Hudkonsultation hos Acnespecialisten så berättar vi mer om din hy och hur du behandlar just din problemhy.


Läs mer & Boka tid