Chat with us, powered by LiveChat

Finnar

Finnar kan också kallas för akne, tonårsacne eller vuxenacne. På denna sida förklarar vi vad finnar är, vilka olika typer av det finns och hur du blir av med finnar på ett effektivt sätt.

Konsultation - Finnar
Gratis - 20 minuter
Behandling - Finnar
995 kr - 60 minuter

Vad är finnar?

Att finnar uppkommer beror på den hormonella balansen i din kropp. Utslagen dyker upp först i tonåren, när kroppen börjar producera mer av det manliga könshormonet. Den ökade produktionen triggar i sin tur i gång produktionen av kroppens naturliga fett, talg. För mycket av fettet täpper i sin tur till porerna gemensamt med döda hudceller som inte avlägsnas.

Den tilltäppta poren samlar på sig bakterier och en inflammation startar. Då bildas en pormask. I takt med att bakterierna ökar, bildas också finnar och andra sorters utslag.

Finnar är väldigt vanligt och något som nästan alla människor drabbas av någon gång under tonåren eller vuxenlivet. Det viktigaste är att man så tidigt som möjligt blir bekant med sitt problem och sätter i gång en behandlingsprocess. Då ökar chanserna att man slipper ärr, och att man snabbt får bukt på finnarna.

Acne resultat - Före & efterbilder

Fler acne resultat
Konsultation - Finnar
Gratis - 20 minuter
Behandling - Finnar
995 kr - 60 minuter

Hur orsakas finnar?

Hormonet är det som gör att dina porer börjar producera talg, ett bra fett som ska skydda och smörja huden. Den här processen sker hos alla människor, men det är inte allas porer som blir mottagliga för finnar. Problemhy beror av genetiska anlag och är någonting man ärver av sina föräldrar, därför drabbas inte alla människor av finnar.

I acnebenägna porer startar en process där hudceller inte faller bort från huden som de ska, i takt med att nya produceras. I stället klumpas döda hudceller ihop nere i poren samtidigt som nya celler produceras snabbare än vad de gör i icke acnebenägna porer. Den här processen orsakas av den ökade produktionen av talg och gör att det blir trångt, eller helt stängt i mynningen till poren. I sin tur härsknar talget och en bakterie som kallas för propionibacterium acnes hittar dit.

Bakterien gör att det bra fettet som ska skydda huden omvandlas till en aggressiv fettsyra, som i stället irriterar och skadar. Huden vill skydda sig mot fettsyran och skapar då en inflammation som gör att poren brister, och det är det som orsakar finnen, pormaskarna eller acnebölderna som du ser.

Behandling mot finnar – Olika områden

Ansikte Panna Näsa Kinder Käklinje Haka Bröst Rygg Axlar

Symtom & Kännetecken

Finnar

Finne är ett vanligt ord för att beskriva acne. Det är viktigt att förstå att oavsett om man har en enstaka finne då och då, eller flera stycken under en längre tid, så kategoriseras det alltid som acne. Alla finnar är utslag som uppstår i ansiktet eller på andra delar av kroppen för att talgkörtlarna i dina porer är inflammerade. Finnarna är inte ett resultat av oren hy, så överdriv inte med att tvätta huden, det kan göra problemet värre. Man ska heller inte klämma eller pilla på sina finnar.

Inflammerade hårsäckar och talgkörtlar

Du får acne för att det har skapats en obalans i dina porer. Det är vanligt, när mycket av det manliga könshormonet och talg flödar runt i kroppen samtidigt. I porer som är acnebenägna, kan talget påverka din produktion av hudceller negativt. När detta händer ökar produktionen av hudceller samtidigt som poren inte klarar av att hålla samma tempo i att göra sig av med de döda cellerna. Istället, klumpas de ihop i poren och skapar en inflammation.

Svarta pormaskar

Pormaskar är ett vanligt kännetecken vid acne. De bildas när det har producerats för mycket talg i dina porer. Porens mynning täpps då igen av fettet och en pormask bildas. De svarta pormaskarna är inte smuts, utan de får sin färg för att porens mynning bara delvis har täppts igen. Porens innehåll kommer då i kontakt med syre, och oxideras. Svarta pormaskar kallas också för öppna pormaskar, just därför. Pormaskar graderas som icke inflammatorisk acne.

Vita pormaskar

Pormaskar är ett vanligt kännetecken vid acne. De bildas när det har producerats för mycket talg i dina porer. Porens mynning täpps då igen av fettet och en pormask bildas. Vita pormaskar kallas också för stängda pormaskar, eftersom poren fått sin mynning helt igentäppt. Det är viktigt att inte förväxla dem med milier. De må vara lika till utseendet, men det är helt olika saker. Pormaskar graderas som icke inflammatorisk acne.

Knottror

Papler kan både se ut och kännas som små knottror. Det kan uppstå flera stycken samtidigt, och de syns utanpå huden. När kroppen producerar mer manligt könshormon ökar produktionen av talg och huden får en fetare yta. Poröppningen i hudens hårsäckar täpps då till av döda hudceller, och ger upphov till papler.

Kvisslor

Kvissla är ett annat ord för att beskriva acne, eller finnar. Kvisslor är utslag på huden som uppstår när det blir en inflammation i porerna. Kvisslorna är inte ett resultat av oren hy, så överdriv inte med att tvätta huden, det kan göra problemet värre. Man ska heller inte klämma eller pilla på sina kvisslor.

Papler

Papler, eller knottror, är det första stadiet till inflammerad acne. Poren som täppts igen av döda hudceller och talg, brister och bildar en inflammation. En papel kan enkelt beskrivas som en röd upphöjning på huden. Den kan kännas öm. Ibland, utvecklas din papel till en pustel, och ibland läker den innan.

Pustler

Pustler är det andra stadiet till inflammerad acne. De uppstår då din finne, det som startat som en papel, blivit ytterligare inflammerad. Var har bildats vid hudytan, en samling vita blodkroppar som försöker bryta ned de döda hudceller som samlats i din por och orsakar acnen.

Större inflammationer under huden

Ärrbildande acne eller nodulus, som är den medicinska termen, kännetecknas som en större och oftast smärtsam varbildning under huden. Till skillnad från en pustel är nodulus större och djupare och kan antingen spontant läka bort, eller behöva dräneras. En obehandlad nodulus kan flera gånger blossa upp och bli irriterad i samma por. Därför är det viktigt att se till att acnen behandlas.

Bölder & Cystor

Röda, variga bölder eller cystor som det också kallas, bildas då ett utbrott av acne blir mer än en centimeter stort. Sådana områden utvecklas antingen om flera acnebenägna porer får sitt utbrott samtidigt. Då skapas ett större område av inflammation. Det kan också bli så att den inflammatoriska reaktionen som orsakar acne drar till sig myckert vita blodkroppar. De vill skydda huden från fettsyra. Vid den processen bildas mycket var som måste ut, vilket du ser på din hud.

Acneärr

När acne bildas beror det på att döda hudceller klumpat ihop sig i porerna och täpper till dem. En inflammatorisk fas, för att bekämpa problemet, inleds automatiskt av kroppen vilket är det som orsakar din acne i ansiktet eller på andra delar av huden. I processen kan viss skada uppstå, eftersom acnen fräter på huden. Det är därför viktigt att varken klia, pilla eller klämma på sin acne samt att se till att den behandlas. Annars är det lätt att din hud drabbas av ärr, i form av fläckar eller gropar.

Komedoner

Komedoner är ett vanligt kännetecken vid acne. De bildas när det har producerats för mycket talg i dina porer. Porens mynning täpps då igen av fettet och en pormask bildas. De svarta pormaskarna är inte smuts, utan de får sin färg för att porens mynning bara delvis har täppts igen. Porens innehåll kommer då i kontakt med syre, och oxideras. Svarta pormaskar kallas också för öppna pormaskar, just därför. Pormaskar graderas som icke inflammatorisk acne.

Konsultation - Finnar
Gratis - 20 minuter
Behandling - Finnar
995 kr - 60 minuter

Hur får man bort finnar?

Hur blir man av med finnar? Det är en vanlig fråga till oss på Acnespecialisten. Vi vill börja med att säga att alla typer av finnar går att behandla, men den måste behandlas på olika sätt utifrån vilken hudtyp du har. Det är viktigt att vara snäll mot huden och använda sig av en rutin som kan användas under lång tid utan att påverka huden negativt. Så här går vi tillväga!

Vi använder oss utav en metod som hjälper till att återskapa hudens naturliga balans, men också bibehålla den för att hålla huden under kontroll, på lång sikt. Vi startar därför med att erbjuda dig en gratis hudkonsultation där vi tar reda på vilken slags problemhy just du har och vilka produkter som på bästa sätt kan hjälpa dig.

Därefter, utför vi rekommenderad behandling på din hy för att ge dig den bästa möjliga starten på din resa.

Sedan är det din tur. Nu är det upp till dig att ta hand om din hy med DAHL Skincares produkter, för att återskapa den naturliga balansen och bibehålla den i framtiden.

Konsultation - Finnar
Gratis - 20 minuter
Behandling - Finnar
995 kr - 60 minuter

Välj Klinik

Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation