Chat with us, powered by LiveChat

Seborroisk keratos

Kan också kallas för åldersvårtor, seborrheic keratoses och seborroiska vårtor. Här förklarar vi vad seborroisk keratos är, varför det uppstår och vad man kan göra för att behandla det.

Vad är seborroisk keratos?

Seborroisk keratos, eller åldersvårtor som det också kallas, är godartade hudförändringar som uppstår i takt med att huden åldras. Vårtorna är vanligast i ansiktet, på ryggen och över bröstet. De kan uppstå lite när som helst efter tonåren, men blir vanligare ju äldre man blir. De smittar inte och är helt ofarliga. Man känner heller inte av en åldersvårta, men de kan anses vara estetiskt störande.

Seborroiskt keratos är upphöjda och lite rundade. Dess yta kan vara både fet och glänsa, eller torr och flagna. De brukar vara från fem millimeter och upp till fem centimeter stora. De kan variera i färg och vara både ljusa, bruna och näst intill svarta.

Områden

Ansikte

Seborroisk keratos, eller åldersvårtor som det också kallas, angriper ofta ansiktet.

Rygg

Seborroisk keratos, eller åldersvårtor som det också kallas, angriper ofta ryggen.

Bröst

Seborroisk keratos, eller åldersvårtor som det också kallas, angriper ofta bröstet.

Kännetecken

Upphöjda hudförändringar

Seborrosikt keratos är upphöjda vårtor på huden. De är rundade och kan vara mellan fem millimeter och fem centimeter stora.

Glansig yta

Vårtornas yta kan vara glansig och fet.

Torr yta

Vårtornas yta kan vara torr och flagna.

Olika färg

Vårtorna kan variera i färg. De kan vara både identiska med din hudton men också betydligt mörkare eller ljusare.

Behandla seborroisk keratos

Dessvärre går det inte på något sätt att förebygga att åldersvårtor dyker upp på kroppen. Det är en naturlig del i att huden åldras. Alla får dem inte men de är väldigt vanliga. Däremot kan man drabbas av det på ställen som man anser är störande och då går de att ta bort med behandling.

Eftersom de är godartade hudförändringar och därmed inte kan utvecklas till cancer eller andra hudsjukdomar behöver vårtorna inte skäras bort. Istället använder vi oss av något som kallas för cryopen. Kryo betyder frys, så med hjälp av verktyget fryser man alltså bort hudförändringen. Vid enstaka vårtor brukar det räcka med 1-3 behandling men det är olika från fall till fall.

Därför rekommenderar vi dig att starta med vår kostnadsfria hudkonsultation. Där får du träffa en hudterapeut som tillsammans med dig går igenom din hudtyp och den åkomma du vill behandla. Därefter säkerställs det att cryopen är rätt behandling och en personlig behandlingsplan för dig läggs upp.

Ta första steget och boka en kostnadsfri hudkonsultation hos oss så hjälper vi dig med ditt hudproblem!

Vanliga frågor

Vem kan få seborroiskt keratoses?

Seborroiskt keratoses kallas också för åldersvårtor eftersom det är ett tecken på åldrande hud. De kan uppstå när som helst efter tonåren men är vanligare ju äldre man blir. Hudförändringarna har en viss ärftlighet vilket förklarar varför vissa drabbas, men andra inte.

Kan mina vårtor komma tillbaka efter att jag tagit bort dem?

De vårtor som tas bort helt och hållet med hjälp av behandlingen CryoPen kan inte komma tillbaka. Däremot förhindrar inte behandlingen att det dyker upp nya vårtor framöver. Vårtorna är helt enkelt en naturlig, ofarlig del i att kroppen åldras och därför finns det ingenting som kan förebygga att man slipper uppleva dem. Däremot går de alltid att ta bort!

Gör det ont att ta bort vårtorna?

Själva behandlingen gör inte ont och risken för bieffekter är minimal. Däremot kan området som behandlats rodna och klia precis efter. Det brukar vara i ungefär en halvtimme. Det är en vanlig effekt och ingenting som är farligt. Efter några dagar bildas en skorpa över det behandlade området. Det är viktigt att inte klia på området för att inte orsaka ärr. Skorpan försvinner inom några dagar.

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en hudvårdsrutin åt dig. Rutinen är personligt anpassad efter dig och din problemhy.

Steg 2

Anpassad behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

Använd den hudvårdsrutin som hudspecialisten tagit fram dagligen. Den är speciellt anpassad efter dig för att möta de behov som din hy har. Om produkterna används rätt, kommer du bli av med dina problem och motverka att nya uppstår.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation