Smultronmärken

Kallas också för blodprickar, jordgubbsmärke och hemangiom. Här förklarar vi vad som identifierar blodprickar, varför problemet uppstår och hur vi kan hjälpa dig att behandla det.


Vad är smultronmärken?

Blodprickar, jordgubbsmärken eller hemangiom som är den medicinska termen, är rödaktiga prickar på huden. De varierar lite i färg från klarröda till mörkt röda eller mer åt det lila hållet. De varierar i storlek. Det kan vara från ett par millimeter till en eller flera centimeter. De kan vara både släta och upphöjda.

Blodprickar är godartade blodkärlstumörer. De uppkommer för att en större samling blodkärl bildats under det område på huden där märket finns. Det är särskilt vanligt hos mindre barn men förekommer även hos både tonåringar och vuxna. I regel är det ofarligt och försvinner ofta av sig självt, men det kan ta flera år. Därför behandlar man dem, men i synnerhet hos vuxna och inte mindre barn. Chansen är nämligen större att de försvinner av sig självt ju yngre man är.

Områden

Hela kroppen

Blodprickar kan uppstå var som helst på kroppen eftersom de är en konsekvens av blodkärl som klumpat ihop sig. De är i regel ofarliga.

Kännetecken

Röda prickar

Blodprickar är röda märken på huden. De kan vara både släta och upphöjda. De kan variera lite i färg men håller sig i den röd-lila färgskalan.

Blodprickar

Smultronmärken kallas också för blodprickar. Det är röda prickar på huden som kan vara både släta och upphöjda. De är ofarliga men kan uppfattas estetiskt störande.

Jordgubbsmärke

Blodprickar kallas också för jordgubbsmärke. Det är röda prickar på huden som kan vara både släta och upphöjda. De är ofarliga men kan uppfattas estetiskt störande.

Hur blir man av med smultronmärken?

I regel är smultronmärken ofarliga men det kan vara bra att hålla koll på dem så att de inte växer eller förändras i färgen. Även om de inte är farliga kan man uppleva dem som estetiskt störande och därför vilja ta bort dem.

Att ta bort blodprickar är inte komplicerat. Vi på Acnespecialisten har tagit fram en unik metod där vi först utför en gratis hudkonsultation för att säkerställa vilken typ av problemhy det är du vill behandla. När det kommer till blodprickar, smultronmärken och hemangiom använder vi oss av en behandling som kallas för cryopen. Efter konsultationen är det nästa steg i processen av att ta bort din blodprick.

Kryo betyder frysning, och är just det som behandlingen går ut på. Det är effektivt för att ta bort blodprickar och är en metod som används världen över. Man fryser helt enkelt ner det lilla området som är drabbat och reducerar blodpricken med hjälp av kyla. Det räcker oftast med 1-3 gånger.

Observera att vi på Acnespecialisten endast har möjligheten att behandla godartade hudförändringar. Vi har tyvärr inte möjligheten att utföra provtagning och rekommenderar därför att du vänder dig till en läkare om du är osäker på huruvida din hudåkomma är ofarlig.

Vanliga frågor

Hur vet jag att mitt smultronmärke är ofarligt?

Vi på Acnespecialisten kan tyvärr inte erbjuda provtagning av hudförändringar. Vi behandlar enbart godartade hudförändringar så om du är osäker rekommenderar vi dig att först besöka en läkare.

Hur många behandlingar behövs?

I regel brukar det räcka med mellan 1-3 behandlingar med Cryopen. Dock är det individuellt och skiljer sig beroende på hur omfattande problemområdet i fråga är. Boka en kostnadsfri hudkonsultation hos oss så hjälper vi dig och ger dig all information du behöver.

Kan smultronmärket komma tillbaka efter att det har behandlats bort?

Nej, inte samma smultronmärke. Däremot finns det inget som säger att nya inte skulle kunna uppträda på huden i framtiden.

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en hudvårdsrutin åt dig. Rutinen är personligt anpassad efter dig och din problemhy.

Steg 2

Anpassad behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

Använd den hudvårdsrutin som hudspecialisten tagit fram dagligen. Den är speciellt anpassad efter dig för att möta de behov som din hy har. Om produkterna används rätt, kommer du bli av med dina problem och motverka att nya uppstår.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation