Chat with us, powered by LiveChat

Födelsemärken

Kallas också för leverfläckar, nevus. Här förklarar vi vad som identifierar födelsemärken, varför problemet uppstår och hur vi kan hjälpa dig att behandla det.

Varför födelsemärken?

Födelsemärken, eller nevus som är den medicinska termen, är vanligt och oftast ingenting att oroa sig för. Alla kan drabbas utav födelsemärken och de kan dyka upp vart som helst på kroppen. Vissa födelsemärken får du under dina allra första levnadsår, medan andra kan komma långt senare. Det är ingenting konstigt.

Födelsemärken är i regel mörka, men de kan skilja sig i storlek, nyans och form. De kan vara allt ifrån några millimeter- till centimeterstora. Är du en person med ljus hy kommer alltså dina födelsemärken att synas mer än vad de gör på en person med mörkare hudton.

Födelsemärken innehåller extra mycket pigment. Det är de färgämne som kroppen producerar då den utsätts för exponering av sol och som fungerar som ett skydd från solens starka strålar.

Områden

Hela kroppen

Födelsemärken kan dyka upp var som helst på kroppen. Det kan vara bra att regelbundet hålla lite koll om det dyker upp nya! Glöm inte otippade ställen, som under fötterna till exempel.

Typer av födelsemärken

Typiska födelsemärken

Det främsta kännetecknet på att ett födelsemärke är av det typiska slaget, är att det inte förändras över tid. Det kan dyka upp senare i livet, eller ha funnits med sedan spädbarnsåren. De är ofta ganska små, upp till sex millimeter, och bruna eller svarta i färgen.

De kan vara släta, hänga lite eller vara upphöjda över huden. De kan ha en tillväxt av hår eller vara utan. De kan också vara både mjuka eller hårda att röra vid.

Atypiska födelsemärken

De är i regel större än sex millimeter, har minst två olika färger och en oregelbunden form. Kanterna kan vara svårare att se, de är ofta ojämna eller otydliga. Atypiska födelsemärken kan utvecklas till dysplastiskt nevus, vilket betyder att det är födelsemärken som växer och ändrar form samt färg. Sådana behöver man hålla lite koll på, och eventuellt uppsöka en läkare för, så de an utesluta att det inte är någonting att oroa sig för.

Kännetecken

Pigmenterade förändringar

Födelsemärken är, oftast, ofarliga pigmentförändringar i huden som uppenbarar sig i mörka prickar. De kan vara lite mindre men också större. De kan vara helt släta eller vara upphöjda över huden och därför kännas när man tar på dem.

Mörka prickar

Födelsemärken är områden på huden som innehåller för mycket pigment, det färgämne som kroppen producerar när den kommer i kontakt med sol. Det uppenbarar sig i små eller lite större prickar på huden. De kan vara helt släta, men också upphöjda över huden och därför kännas när man rör vid dem.

Bli av med dina födelsemärken

I regel är födelsemärken ofarliga, men det kan vara bra att hålla koll på dem. Även om de inte är farliga, kan man uppleva dem som estetiskt störande och därför vilja ta bort dem.

Att ta bort födelsemärken är inte komplicerat. Vi på Acnespecialisten har tagit fram en unik metod där vi först erbjuder dig en gratis hudkonsultation för att säkerställa vilken typ av problemhy det är du vill behandla. När det kommer till födelsemärken, använder vi oss av en behandling som kallas för cryopen, som efter konsultationen är nästa steg.

Kryo betyder frysning, och är just det som behandlingen går ut på. Det är effektivt för att ta bort leverfläckar och är en metod som används världen över. Det räcker oftast med 1-3 gånger.

Observera att vi på Acnespecialisten endast har möjligheten att behandla godartade hudförändringar. Vi har tyvärr inte möjligheten att utföra provtagning, och rekommenderar därför att du vänder dig till en läkare om du är osäker på huruvida din hudåkomma är ofarlig.

Populära Frågor

Vad är skillnaden på att göra en konsultation online och på klinik?

Ingenting, du får samma personliga rådgivning från en hudterapeut som är med dig hela vägen. På så sätt kan du alltid höra av dig om du har frågor om din hy, behandlingarna, produkterna eller rutinerna.

Hur lång tid tar det att få resultat?

Hur snabbt du kan få resultat är individuellt, men vår vision är att du ska uppleva förbättring efter 1-3 veckor. Men behandlingen gör inte nytta ensam. Lika viktigt som det är att du genomgår den rekommenderade behandlingen är det att du själv behandlar med de produkter du har rekommenderats. Förbättring och resultat uppnås av kombinationen och av att du fortsätter ta hand om din hy. Skulle det inte vara så, är det viktigt att du tar kontakt med din hudterapeut så ni tillsammans kan se över dina rutiner och de produkter som du använder.

Behöver jag behandling om jag bara har några få finnar?

Problemhy går tyvärr inte att bota, däremot går den att behandla och hålla under kontroll. Så även om du bara ha ett fåtal finnar nu, kan problemet åter bryta ut över tid och bli större än i nuläget. Därför är det viktigt att behandla, och att behandla rätt!

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis Hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud och guidar dig i vilken behandling du rekommenderas samt skräddarsyr en rutin med hudvård anpassad efter din problemhy.

Steg 2

Anpassad Behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig Hudvårdsrutin

Du börjar arbeta med den hudvård och den rutin som hudspecialisten tagit fram. Den är speciellt anpassad för att möta de behov som din hy har. Bruka produkterna dagligen för att först reducera problemet och framåt bibehålla balansen.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi startar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss, kan du alltid göra konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation