Födelsemärken

Kallas också för leverfläckar och nevus. Här förklarar vi vad som identifierar födelsemärken, varför problemet uppstår och hur vi kan hjälpa dig att behandla det.


Vad är födelsemärken?

Födelsemärken, eller nevus som är den medicinska termen, är vanligt och oftast ingenting att oroa sig för. Alla kan drabbas utav födelsemärken och de kan dyka upp vart som helst på kroppen. Vissa födelsemärken får du under dina allra första levnadsår medan andra kan komma långt senare. Det är ingenting konstigt och någonting som drabbar nästan alla människor.

Födelsemärken är i regel mörka, men de kan skilja sig i storlek, nyans och form. De kan vara allt ifrån några millimeter- till centimeterstora. Är du en person med ljus hy kommer alltså dina födelsemärken att synas mer än vad de gör på en person med mörkare hudton.

Födelsemärken innehåller extra mycket pigment. Det är de färgämne som kroppen producerar då den utsätts för exponering av sol och som fungerar som ett skydd från solens starka strålar. Det är därför de blir synliga på huden.

Områden

Hela kroppen

Födelsemärken kan dyka upp var som helst på kroppen. Det kan vara bra att regelbundet hålla lite koll om det dyker upp nya! Glöm inte otippade ställen, som under fötterna till exempel.

Olika typer

Typiska

Det främsta kännetecknet på att ett födelsemärke är av det typiska slaget är att det inte förändras över tid. Det kan dyka upp senare i livet, eller ha funnits med sedan spädbarnsåren. De är ofta ganska små, upp till sex millimeter, och bruna eller svarta i färgen.

De kan vara släta, hänga lite eller vara upphöjda över huden. De kan ha en tillväxt av hår eller vara utan. De kan också vara både mjuka eller hårda att röra vid.

Atypiska

De är i regel större än sex millimeter, har minst två olika färger och en oregelbunden form. Kanterna kan vara svårare att se och de är ofta ojämna eller otydliga. Atypiska födelsemärken kan utvecklas till dysplastiskt nevus, vilket betyder att det är födelsemärken som växer och ändrar form samt färg. Sådana behöver man hålla lite koll på och eventuellt uppsöka en läkare för. De kan då utesluta att det inte är någonting att oroa sig för.

Kännetecken

Pigmenterade förändringar

Födelsemärken är oftast ofarliga pigmentförändringar i huden som uppenbarar sig i mörka prickar. De kan vara lite mindre men också större. De kan vara helt släta eller vara upphöjda över huden och därför kännas när man tar på dem.

Mörka prickar

Födelsemärken är områden på huden som innehåller för mycket pigment, det färgämne som kroppen producerar när den kommer i kontakt med sol. Det uppenbarar sig i små eller lite större prickar på huden. De kan vara helt släta men också upphöjda över huden och därför kännas när man rör vid dem.

Hur blir man av med födelsemärken?

I regel är födelsemärken ofarliga men det kan vara bra att hålla koll på dem. Även om de inte är farliga kan man uppleva dem som estetiskt störande och därför vilja ta bort dem.

Att ta bort födelsemärken är inte komplicerat. Vi på Acnespecialisten har tagit fram en unik metod där vi först genomför en gratis hudkonsultation för att säkerställa vilken typ av problemhy det är du vill behandla. När det kommer till födelsemärken använder vi oss av en behandling som kallas för cryopen, som efter konsultationen är nästa steg i behandlingen av ditt födelsemärke.

Kryo betyder frysning och är just det som behandlingen går ut på. Det är effektivt för att ta bort leverfläckar och är en metod som används världen över. Man fryser helt enkelt ner det lilla området som är drabbat och reducerar födelsemärket med hjälp av kyla. Det räcker oftast med 1-3 gånger.

Observera att vi på Acnespecialisten endast har möjligheten att behandla godartade hudförändringar. Vi har tyvärr inte möjligheten att utföra provtagning och rekommenderar därför att du vänder dig till en läkare om du är osäker på huruvida din hudåkomma är ofarlig eller inte.

Vanliga frågor

Varför får jag födelsemärken?

Ett födelsemärke är ett resultat av en pigmentförändring i huden. Ett födelsemärke är i regel mörkare än resterande hud på kroppen och kan bero både av ärftliga förhållanden men också av exponering mot solen. Hormoner kan också påverka. Det är inte ovanligt att kvinnor får fler födelsemärken under sin graviditet.

Kan mitt födelsemärke vara farligt?

Vi på Acnespecialisten kan tyvärr inte erbjuda provtagning av hudförändringar. Vi behandlar enbart godartade hudförändringar så om du är osäker rekommenderar vi dig att först besöka en läkare.

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en hudvårdsrutin åt dig. Rutinen är personligt anpassad efter dig och din problemhy.

Steg 2

Anpassad behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

Använd den hudvårdsrutin som hudspecialisten tagit fram dagligen. Den är speciellt anpassad efter dig för att möta de behov som din hy har. Om produkterna används rätt, kommer du bli av med dina problem och motverka att nya uppstår.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation