Chat with us, powered by LiveChat

Roaccutan

Här förklarar vi vad roaccutan är, varför det används och synliggör för- och nackdelar med medicinen.


Roaccutan

Vad är roaccutan?

Acnemedicinen roaccutan tillhör en grupp av läkemedel som kallas för retinoider. De är besläktade med A-vitamin, ett vitamin som du bär på naturligt och är därför viktigt för både huden och kroppen i viss mängd. Läkemedlet roaccutan används främst vid mycket svår acne och är ett av de få läkemedel som faktiskt visat sig ha effekt på acnebenägen hy. Det lanserades av Hoffman-La Roche under 1980-talet.

En behandling pågår normalt mellan 16 och 24 veckor. Medicinen är paketerad i form av röd-bruna gelatinkapslar som du äter dagligen. Roaccutan är inte receptfritt utan skrivs ut av legitimerade läkare under särskilda förhållanden.

Vilken effekt har roaccutan?

Roaccutans exakta påverkan när det kommer till cellnivå är fortfarande okänd. Däremot visar flera studier att det framkallar något som heter apoptos, alltså celldöd, i bland annat cellerna som finns i dina talgkörtlar. Men det är inte bara dina celler som påverkas av acnemedicinen roaccutan. Anledningen till att den är så effektiv mot just acne, är för att den klarar av att påverka alla de faktorer som gör att acne bildas i huden. Här kan du läsa mer om acne.

Med medicinen roaccutan minskar talgkörtlarnas storlek och då i sin tur också talgproduktionen. Eftersom talgproduktionen reduceras minskar också antalet av den bakterie, propionibacterium acnes, som resulterar i acne. Den kan nämligen inte leva utan talg. Preparatet har också en antiinflammatorisk effekt och är starkt avfjällande på huden. A-vitamin må vara viktigt för din kropp och din hud, men den torkar också ut rejält.

Med tanke på preparatets positiva resultat när det kommer till att reducera acne så låter väl inte roaccutan som en allt för tokig idé kanske. Vad man däremot bör veta är att medicinen inte är vidare snäll mot resten av kroppen. I processen att bli kvitt acnen med roaccutan tillkommer det en rad biverkningar.

De vanligaste biverkningarna

Mycket torr hud

A-vitamin torkar ut huden

Ömtålig hud

Du skall undvika vaxning och annan kraftfullare behandling av huden i ett halvår efter avslutad roaccutankur

Ljuskänslig hud

Du bör hålla dig försiktig i närheten av stark solexponering

Torra slemhinnor

Även synsvårigheter kan förekomma

Ögoninflammationer

Även synsvårigheter kan förekomma

Försämrat mörkerseende

Kan inträffa plötsligt och bilkörning eller användande av tex. maskiner på natten kan påverkas

Förhöjning av triglycerid nivåerna

Alltså fettet i blodet. Läkare håller koll på detta via blodprov både innan och under kuren

Mag- och tarm-påverkan

Du kan drabbas av bland annat kräkningar och ändtarms-inflammationer

Användande av roaccutan

Det är mot alla rekommendationer att använda roaccutan i fall om graviditet. Läkemedlet orsakar svåra fosterskador vilket också kan resultera i kroppsliga missbildningar och hjärnskada på barnet. Inom både EU och USA finns det därför krav på att fertila kvinnor måste använda sig av minst ett effektivt preventivmedel som kan hämma ägglossningen. Däremot kan det inte överföras från män vid befruktning. Det skadar alltså inte männens spermie-produktion eller dess kvalité. Varken män eller kvinnor som använder roaccutan är tillåtna att donera blod under behandlingen.

Roccutan är fettlösligt och lagras därför i kroppens fettdepåer i upp till en månad efter att du avslutat din behandling. Det gör att risken för att drabbas av en eller flera av de kända biverkningarna blir ännu större. I vissa sällsynta fall kan biverkningarna bli permanenta.

Eftersom acne inte går att bota är risken även stor att din acne kommer åter - trots att du gått på roaccutan en eller flera gånger. Därför vore det allra bästa att hitta ett hållbart alternativ som på sikt inte bara reducerar acnen utan även håller den borta utan en rad negativa biverkningar. Vi rekommenderar därför att du provar vår metod i första hand, eller om du redan provat roaccutan med upplevt att acnen kommit tillbaka. Vi arbetar med en unik trestegs-metod som bygger på att identifiera och reducera hudproblem och långsiktigt arbeta med en hudvårdsrutin som håller problemen borta. Och det gör vi utan allvarliga biverkningar.

Börja med att boka en kostnadsfri hudkonsultation hos oss, så tar vi tillsammans det första steget mot en för dig problemfri hy.

Andra biverkningar

Led och muskelvärk

Din normala träningsrutin kan komma att påverkas och du kanske inte klarar av samma saker som innan

Neurologiska biverkningar

Huvudvärk och yrsel

Leverskador

Preparatet roaccutan bryts ned i levern. Man bör därför undvika alkohol under behandlingen

Förhöjt blodsocker

I sällsynta fall kan det orsaka diabetes

Depression

I sällsynta fall även självmordstankar

Vanliga frågor

Är roaccutan farligt?

Det finns ingenting som garanterar att du inte drabbas av någon eller några biverkningar. Roaccutan har en rad negativa biverkningar som man bör läsa igenom, och noggrant överväga, innan man börjar använda medicinen.

Hjälper medicinen roaccutan mot acne?

Roaccutan har visat sig vara ett av få läkemedel som har en positiv effekt på acnebenägen hy. Däremot finns det ingenting som garanterar att acnen kommer hålla sig borta för alltid bara för att du använt roaccutan en eller flera gånger. Acne beror på anlagoch ingenting man kan bota. Därför kan acnen komma tillbaka senare i livet efter att man är färdig med sin roaccutankur.

Varför ska man använda er metod istället?

Vi har utvecklat en unik tre stegs metod helt utan biverkningar som inte bara fokuserar på att reducera acnen för stunden. Den börjar med en kostnadsfri hudkonsultation där vi identifierar din hudtyp, lägger upp en behandlingsplan och skräddarsyr en personlig hudvårdsrutin efter din huds behov. På så vis, behandlar vi problemet för stunden men ger dig också verktygen för hur du ska hålla borta acnen framöver. Det är dessvärre ingen quickfix. Eftersom acne beror på anlag och kan bryta ut över tid och därför är det viktigt att hitta en rutin som funkar för dig och håller din hud i ständig balans. Hela tiden! Det gör vår metod.

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en hudvårdsrutin åt dig. Rutinen är personligt anpassad efter dig och din problemhy.

Steg 2

Anpassad behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

Använd den hudvårdsrutin som hudspecialisten tagit fram dagligen. Den är speciellt anpassad efter dig för att möta de behov som din hy har. Om produkterna används rätt, kommer du bli av med dina problem och motverka att nya uppstår.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation