Roaccutan

Här kan du läsa mer om roaccutan och dess biverkningar.

Vill du slippa roaccutan och söker ett bättre alternativ?


Vad är roaccutan

Roaccutan är ett A-vitaminderivat inom gruppen retinoider som framför allt används som läkemedel vid mycket svårartad acne. Läkemedlet Roaccutan lanserades av Hoffman-La Roche under tidiga 1980-talet. Det är ett av få läkemedel som visat sig effektivt vid svåra akneformer som t.ex. acne conglobata (böldacne).

Vad gör roaccutan

Den exakta verkan på cellnivå som Roaccutan kan ha är okänd men flera studier visar att det framkallar apoptos (celldöd) i bland annat cellerna i talgkörtlarna och de meibomska körtlarna som är långsträckta talgkörtlar i ögonlockens brosk. Medlet är verksam mot akne genom att påverka alla fyra sätt som acne bildas.

Talgkörtlarnas storlek minskar och där av minskas talgproduktionen. Eftersom talgproduktionen minskar, minskar även antalet av bakterien Propionibacterium acnes som lever av talg. Läkemedlet har även en antiinflammatorisk effekt och en starkt avfjällande effekt på huden.

Så det låter ju som en bra lösning för att bli fri sin acne, men det är ju också så att det tillkommer en hel del biverkningar.

De vanligaste biverkningarna:

 • Mycket torr hud
 • Ömtålig hud (undvika vaxning / kraftfullare behandling av huden upp till 5-6 månader efter avslutad kur)
 • Ljuskänslig hud (mycket försiktig med sol)
 • Torra slemhinnor
 • Ögoninflammationer
 • Försämrat mörkerseende
 • Förhöjning av triglycerid nivåerna (fettet) i blodet, (kontrolleras av läkare genom blodprov innan och under kuren)
 • Mag- och tarm-påverkan med bland annat kräkningar och ändtarmsinflammationer

Under något eller alla stadier av graviditet ger läkemedlet svåra fosterskador. Kan även leda till både kroppsliga missbildningar och hjärnskada på det blivande barnet, kan inte överföras från män vid befruktning. Detta gör att det finns krav inom EU och USA att fertila kvinnor måste använda minst ett, helst två effektiva preventivmedel varav ett måste vara ett hormonellt preventivmedel som hämmar ägglossningen två månader innan, under och två månader efter behandlingen. Under denna tid är det inte heller tillåtet att donering blod.

Andra biverkningar:

 • Led och muskelvärk
 • Neurologiska biverkningar i form av huvudvärk och yrsel
 • Leverskador då det bryts ned i levern (så alkohol bör undvikas under behandlingen)
 • Förhöjt blodsocker
 • Depression och i sällsynta fall självmordstankar

Roaccutan är fettlösligt och lagras därför i kroppens fettdepåer i upp till en månad efter avslutad behandling. Risken att drabbas av en eller flera av de kända biverkningarna bedöms som stor, vissa kan t o m bli permanenta, men är sällsynt.

I Sverige kan Roaccutan endast skrivas ut av legitimerade läkare vid svår akne. I USA går medlet under namnet Accutane. En stor del av patienterna kan uppleva långvarig eller permanent utläkning och de flesta av patienterna klarar sig med en behandlingskur, men i vissa fall kan flera behövas. Då acne inte är något man kan bota så kan det mycket väl komma tillbaka vilket det ofta gör. Det bästa vore att hitta ett alternativ och det är därför viktigt att fundera på om det verkligen värt att genomgå allt detta och kanske ändå inte bli hjälpt?

Vi rekommenderar att du provar oss i första hand, då vi faktiskt oftast får bukt med acnen och det gäller även för personer som redan ätit Roaccutan men sedan fått tillbaka sin acne. Vi hjälper dig nämligen att förbättra din hud och hålla din acne under kontroll samt läka ut den, utan några allvarliga biverkningar!

Söker du ett bra alternativ till roaccutan?

Boka tid för en Gratis Hudkonsultation hos Acnespecialisten så berättar vi mer om din hy och dina behandlingsmöjligheter.


Läs mer & Boka tid