Chat with us, powered by LiveChat

Fet hy

Kan också beskrivas som oljig hy, glansig hy eller blank hy. Här förklarar vi vad som kännetecknar fet hy, varför problemet uppstår och hur vi kan hjälpa dig.


Vad är fet hy?

Fet hy är en av de vanligaste hudtyperna och det går definitivt att behandla problemet. Fet hy uppstår när dina porer överproducerar talg, vilket är kroppens naturliga fett som hjälper huden att återfuktas. En naturlig reaktion är att sluta återfukta huden eftersom man är rädd att huden ska bli ännu fetare – men det blir istället motsatt effekt.

Besvären kan uppstå om du under en längre tid använt dig av hudvårdsprodukter som torkat ut huden. Kroppens naturliga reaktion blir då att överproducera talg för att motverka det torra. Problemen kan också vara ärftliga eller hormonella och uppstår ofta i tonåren.

Din hy kan även vara känslig för miljöpåverkan. Under vinterhalvåret blir huden ofta mindre fet, då luften är kallare och torrare. Eftersom män producerar större halter av manligt könshormonet genomgår inte deras talproduktion lika stora skillnader som en kvinnas. Därför kan kvinnors hy vara känsligare för ökad talproduktion. Ibland finns det ingen specifik orsak till fet hy. Något som däremot är fastställt är att en fet hy-behandling kan hjälpa dig.

Kännetecken

Fet hy

Din hy upplevs som fet, glansig, blank och flottig. När dina porer överproducerar talg gör dem det för att motverka torrhet och därför upplevs din hy som fet.

Pormaskar

När porerna börjar producera talg under tonåren täpps vissa porer igen. Bland annat på grund utav att det finns för mycket talg. När detta sker bildas pormaskar för att innehållet i porerna inte kan sippra ut ordentligt. Du drabbas oftast av pormaskar i T-zonen men också på kinderna och halsen. Det är ett tecken på att huden har en fet yta.

Förstorade porer

Om du har drabbats av fet hy kan du uppleva att dina porer ser större ut. Det beror på att dem producerar mer talg och att det tillsammans med döda hudceller klumpas ihop inuti porer. Därför vidgas porens väggar, och blir större.

Torr hy

Anledningen till att din hy upplevs fet och oljig är egentligen att den är torr. Det må låta konstigt, men vid torr hy gör huden allt för att motverka det genom att tillföra extra fukt. Då kan det lätt bli ett överskott och du upplever din hy som glansig och fet.

Områden

T-zonen

T-zonen, som omfattar panna, näsa och haka, kan upplevas fet om din hud överproducerar sitt naturliga fett talg.

Panna

Pannan, som en del av t-zonen, kan upplevas fet om din hud överproducerar sitt naturliga fett talg.

Näsa

Hakan, som en del av t-zonen, kan upplevas fet om din hud överproducerar sitt naturliga fett talg.

Haka

Kinderna utgör en stor del av ansiktet och hamnar lätt i fokus. Det är vanligt att uppleva kinderna glansiga och blanka om du har fet hy.

Kinder

Även om halsen inte är i lika stort fokus som ditt ansikte kan även den upplevas oljig.

Hals

T-zonen, som omfattar panna, näsa och haka, kan drabbas av torrhet om huden underproducerar talg.

Fet hy-behandling

Oavsett om du har fet hy i ansiktet eller på ett annat ställe på kroppen är själva behandlingen inte speciellt svår. Det du måste göra är att motverka fettet med mer fukt. Porerna kommer då att sluta överproducerat talg och balansera upp talgnivån. Vår fet hy-behandling identifierar problemet, åtgärdar det och håller det under kontroll på sikt. Hos oss startar du med en gratis hudkonsultation. Där tar vi reda på vilken problemhy du har och vilken hudvård för fet hy som kan hjälpa dig på bästa sätt.

Därefter utför vi en rekommenderad behandling som består av en riklig återfuktning. Det är den bästa möjliga starten på din resa mot problemfri hy. Att bli av med pormaskar och andra bieffekter av fet hy kan vara svårt. Därför rekommenderar vi även en porrengöring som hjälper till att uppnå resultat du är ute efter.

Sedan är det upp till dig att följa din personliga hudvårdsrutin som du fått av din hudterapeut hos oss. Rutinen hjälper dig att återskapa hudens naturliga fuktbalans och slutligen uppnå en hy som inte alls upplevs lika oljig.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden på att göra en konsultation online och på klinik?

Ingenting, du får samma personliga rådgivning från en hudterapeut som är med dig hela vägen. På så sätt kan du alltid höra av dig om du har frågor om din hy, behandlingarna, produkterna eller rutinerna.

Hur lång tid tar det att få resultat?

Hur snabbt du kan få resultat är individuellt, men vår vision är att du ska uppleva förbättring efter 1-3 veckor. Men behandlingen gör inte nytta ensam. Lika viktigt som det är att du genomgår den rekommenderade behandlingen är det att du själv behandlar med de produkter du har rekommenderats. Förbättring och resultat uppnås av kombinationen och av att du fortsätter ta hand om din hy. Skulle det inte vara så, är det viktigt att du tar kontakt med din hudterapeut så ni tillsammans kan se över dina rutiner och de produkter som du använder.

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en hudvårdsrutin åt dig. Rutinen är personligt anpassad efter dig och din problemhy.

Steg 2

Anpassad behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

Använd den hudvårdsrutin som hudspecialisten tagit fram dagligen. Den är speciellt anpassad efter dig för att möta de behov som din hy har. Om produkterna används rätt, kommer du bli av med dina problem och motverka att nya uppstår.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation