Chat with us, powered by LiveChat

Tonårsacne

Kan också kallas för acne, akne och finnar. Här förklarar vi vad tonårsacne är, varför det uppstår och hur man kan bli av med det.

Vad är tonårsacne?

I puberteten förändras kroppens hormonbalans. Betydligt större mängder av det manliga könshormonet börjar cirkulera i kroppen vilket skapar en reaktion. Talgkörtlarna i din hud börjar producera mer talg. Talg är kroppens naturliga fett och är därför nödvändigt. Men för stora doser av det täpper tillsammans med döda hudceller till talgkörtelns öppning och en pormask bildas.

Överproduktionen av talg triggar också igång mängden bakterier i huden. Korsningen av dessa skapar finnar under pormaskarna. Finnarnas storlek varierar - det kan vara allt från en liten öppning som inte känns till en stor ömmande böld.

Acne är väldigt vanligt och något som nästan alla människor drabbas av någon gång under tonåren eller vuxenlivet. Det viktigaste är att man så tidigt som möjligt blir bekant med sitt problem och sätter igång en behandlingsprocess. Då ökar chanserna att man slipper ärr och att man snabbt får bukt på finnarna.

Kännetecken

Finnar

Finne är ett vanligt ord för att beskriva acne. Det är viktigt att förstå att oavsett om man har en enstaka finne då och då, eller flera stycken under en längre tid, så kategoriseras det alltid som acne. Alla finnar är utslag som uppstår i ansiktet för att talgkörtlarna i dina porer, som producerar fett, är inflammerade. Finnarna är inte ett resultat av oren hy, så överdriv inte med att tvätta huden, det kan göra problemet värre. Man ska heller inte klämma eller pilla på sina finnar.

Inflammerade hårsäckar och talgkörtlar

Du får acne för att det har skapats en obalans i dina porer. Det är vanligt när mycket av det manliga könshormonet och talg flödar runt i kroppen samtidigt. I porer som är acnebenägna kan talget påverka din produktion av hudceller negativt. När detta händer ökar produktionen av hudceller samtidigt som poren inte klarar av att hålla samma tempo i att göra sig av med de döda cellerna. Istället klumpas de ihop i poren och skapar en inflammation.

Svarta pormaskar

Pormaskar är ett vanligt kännetecken vid acne. De bildas när det har producerats för mycket talg i dina porer. Porens mynning täpps då igen av talget och en pormask bildas. De svarta pormaskarna är inte smuts utan de får sin färg för att porens mynning bara delvis har täppts igen. Oxideras, kallas det. Svarta pormaskar heter också öppna pormaskar just därför. Pormaskar graderas som icke inflammatorisk acne.

Vita pormaskar

Pormaskar är ett vanligt kännetecken vid acne. De bildas när det har producerats för mycket talg i dina porer. Porens mynning täpps då igen av talget och en pormask bildas. Vita pormaskar kallas också för stängda pormaskar eftersom poren fått sin mynning helt igentäppt. Det är viktigt att inte förväxla dem med milier. De må vara lika till utseendet men det är helt olika saker. Pormaskar graderas som icke inflammatorisk acne.

Knottror

Papler kan både se ut och kännas som små knottror. Det kan uppstå flera stycken samtidigt och de syns utanpå huden. När kroppen producerar mer manligt könshormon ökar produktionen av talg och huden får en fetare yta. Poröppningen i hudens hårsäckar täpps då till av döda hudceller och ger upphov till papler.

Kvisslor

Kvissla är ett annat ord för att beskriva acne eller finnar. Kvisslor är utslag på huden som uppstår när det blir en inflammation i porerna. Kvisslorna är inte ett resultat av oren hy så överdriv inte med att tvätta huden. Det kan göra problemet värre. Man ska heller inte klämma eller pilla på sina kvisslor.

Papler

Papler, eller knottror, är det första stadiet till inflammerad acne. Poren som täppts igen av döda hudceller och talg brister och bildar en inflammation. En papel kan enkelt beskrivas som en röd upphöjning på huden. Den kan kännas öm.

Pustler

Pustler är det första stadiet till inflammerad acne. De uppstår då din finne, blivit inflammerad. Var har bildats vid hudytan av en samling vita blodkroppar som försöker bryta ned de döda hudcellerna och inflammationen. Det är kroppens eget försvar.

Större inflammationer under huden

Ärrbildande acne eller nodulus, som är den medicinska termen, kännetecknas som en större och oftast smärtsam varbildning under huden. Till skillnad från en pustel är nodulus större och djupare och kan antingen spontant läka bort, eller behöva dräneras. En obehandlad nodulus kan flera gånger blossa upp och bli irriterad.

Röda, variga bölder

Röda, variga bölder eller cystor som det också kallas, bildas då ett utbrott av acne blir mer än en centimeter stort. Sådana områden utvecklas antingen om flera acnebenägna porer får sitt utbrott samtidigt. Då skapas ett större område av inflammation. Det kan också bli så att den inflammatoriska reaktionen som orsakar acne drar till sig myckert vita blodkroppar. De vill skydda huden från fettsyra. Vid den processen bildas mycket var som måste ut, vilket du ser på din hud.

Acneärr

När acne bildas beror det på att döda hudceller klumpat ihop sig i porerna och täpper till dem. En inflammatorisk fas, för att bekämpa problemet, inleds automatiskt av kroppen vilket är det som orsakar din acne i ansiktet eller på andra delar av huden. I processen kan viss skada uppstå, eftersom acnen fräter på huden. Det är därför viktigt att varken klia, pilla eller klämma på sin acne samt att se till att den behandlas. Annars är det lätt att din hud drabbas av ärr, i form av fläckar eller gropar.

Hur uppstår tonårsacne?

Det manliga könshormonet är det som gör att dina porer börjar producera talg. Det är ett bra fett som ska skydda och smörja huden. Den här processen sker hos alla människor, men det är inte allas porer som blir mottagliga för acne. Problemhy beror av genetiska anlag och är någonting som man ärver av sin familj. Därför drabbas inte alla människor av acne.

Acne uppstår på grund av tre faktorer. Kombinationen av talg, bakterier och överproduktion av hudceller är det som tillsammans bildar acne. I acnebenägna porer startar nämligen en process där dina döda hudceller inte faller bort från huden som de ska. Samtidigt produceras nya hudceller i snabb takt. De döda hudcellerna klumpas tillsammans med talget ihop nere i poren, samtidigt som de nya cellerna produceras snabbare än vad de gör i icke acnebenägna porer.

Processen orsakas av att talgproduktionen ökat i din kropp. När detta sker, klarar porerna inte av att göra sig av med de döda hudcellerna och överflödet av talg. Istället klumpas de ihop och täpper igen mynningen till poren och en pormask bildas. I poren härsknar tillslut talget och en bakterie som heter propionibacterium acnes hittar dit. Bakterien försöker bryta ned talget och omvandlar det till en aggressiv fettsyra som istället för att hjälpa huden, fräter på den. Kroppen försvarar sig genom att skapa en inflammation, och acne bildas.

Man kan inte påverka alla tre faktorerna som spelar roll i hur acne bildas. Men man kan angripa talgproduktionen. Genom att balansera upp den och minska kroppens naturliga produktion av talg, kan man successivt arbeta bort den befintliga acnen. Det är det vi finns här för att hjälpa till med! Med rätt hudvårdsprodukter och en hållbar hudvårdsrutin kan man också hålla produktionen på en lagom nivå i det långa loppet och på så vis hålla acnen borta i framtiden.

Områden

Ansikte

Du kan drabbas av acne i hela ansiktet som tonåring. Man har fler, och större, talgkörtlar i ansiktet och därför tenderar acne att dyka upp här. T-zonen, panna, näsa och haka, är det man brukar prata mest om när det kommer till acne i ansiktet. Även kinderna är ett vanligt drabbat område.

Rygg

Du kan drabbas av acne på ryggen som tonåring. Man har fler och större talgkörtlar på ryggen och därför tenderar acne att dyka upp här. Problemen kan vara konstanta och mer omfattande eller enstaka och vid få tillfällen.

Bröst

Du kan drabbas av acne på bröstkorgen som tonåring. Man har fler och större talgkörtlar på bröstkorgen och därför tenderar acne att dyka upp här. Problemen kan vara konstanta och mer omfattande eller enstaka och vid få tillfällen.

Olika typer av tonårsacne

Acne kan uppenbara sig i olika grader på din hud. Däremot är det viktigt att komma ihåg att oavsett om du lider av någon enstaka finne ibland eller har ett mer omfattande problem så räknas det alltid som acne. Skillnaden på acne och finnar är obefintlig det är helt enkelt två olika ord för att beskriva samma sak.

För att identifiera den typ av acne just du har pratar man om fyra olika grader av acne. Beroende på hur inflammerad den är uppenbarar den sig i olika former.

Första graden:
Pormaskar, som är en icke-inflammerad typ av acne. Pormaskar är små lesioner i huden som antingen kan vara öppna och svarta i färgen, eller stängda och vita i färgen.

Andra graden:
Papler och pustler är det första steget av inflammerad acne. Papler är upphöjningar i huden som ömmar, medan pustler snarare är en blåsliknande och fylld med var.

Tredje graden:
Nodulus är en djupare inflammation som satt sig ordentligt i huden. Den kan skapa större problemområden och löper stor risk att orsaka acneärr.

Fjärde graden:
Cysta är den allvarligaste graden av acne. Huden har då fyllts av vätskefyllda, variga bölder. De bildar tillsammans större drabbade områden.

Lättare vuxenacne

Pimples Pimples Pimples

Svårare vuxenacne

Pimples Pimples Pimples

Hur blir man av med tonårsacne?

All tonårsacne går att behandla men den måste behandlas på olika sätt utifrån vilken hudtyp du har. Det är viktigt att vara snäll mot huden och använda sig av en rutin som kan användas under lång tid utan att påverka negativt. Det kan vi hjälpa dig med!

Vi använder oss utav en metod som hjälper till att återskapa hudens naturliga balans men också bibehålla den för att hålla huden under kontroll på lång sikt. Vi startar därför med att erbjuda dig en gratis hudkonsultation där vi tar reda på vilken slags problemhy just du har och vilka produkter som på bästa sätt kan hjälpa dig.

Därefter utför vi rekommenderad behandling på din hy för att ge dig den bästa möjliga starten på din resa. I fall utav acne skulle det bli acnebehandling, en behandling som rengör huden på djupet, rensar ut porerna och dödar bakterierna som orsakar dina problem.

Därefter är det din tur. Nu är det upp till dig att ta hand om din hy med den hudvårdsrutin din personliga hudterapeut tagit fram för att återskapa den naturliga balansen och bibehålla den i framtiden.

Populära Frågor

Har jag acne fast jag bara har en finne?

Ja! Alla typer av finnar, stora som små, en eller flera, papler eller pustler - är acne! Det är vanligt att man tror att man inte har acne när man har några enstaka finnar någon gång ibland men sanningen är att allt kategoriseras som acne.

Behöver jag behandling fast jag bara har någon enstaka finne?

Problemhy går tyvärr inte att bota men däremot går den att behandla och hålla under kontroll med rätt typ av produkter. Så även om du bara ha ett fåtal finnar nu kan problemet åter bryta ut över tid och bli större än i nuläget. Därför är det viktigt att behandla och att se till att man behandlar rätt.

Förvärras min acne av att jag äter choklad?

Nej, att man skulle få mer finnar av att man äter choklad eller att tillexempel dricka alkohol är en myt. Däremot kan stress orsaka finnar och därmed skulle stressen av att du ätit choklad eller druckit kunna orsaka finnar.

Är det farligt att klämma finnar?

Man ska aldrig klämma finnar. När man gör det så kommer det inflammerade området i kontakt med bakterier från dina fingrar, och problemet tenderar att bli värre. Det är därför bättre att direkt behandla dina problemområden och med hjälp av rätt hudvårdsprodukter förebygga att acnen kommer åter i framtiden.

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en hudvårdsrutin åt dig. Rutinen är personligt anpassad efter dig och din problemhy.

Steg 2

Anpassad behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

Använd den hudvårdsrutin som hudspecialisten tagit fram dagligen. Den är speciellt anpassad efter dig för att möta de behov som din hy har. Om produkterna används rätt, kommer du bli av med dina problem och motverka att nya uppstår.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation

4.7 Fantastiskt bra (1497 betyg)

AcneSpecialisten Sundbyberg

4.7 Fantastiskt bra (1135 betyg)

AcneSpecialisten Södermalm

4.7 Fantastiskt bra (709 betyg)

AcneSpecialisten Östermalm