Vita pormaskar

Pormaskar kan också kallas för stora porer, öppna komedoner, stängda komedoner och porig hy. Vi kollar närmare på vad det är, vilka olika typer det finns och hur du kan behandla pormaskar.

Konsultation - Vita pormaskar
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Vita pormaskar
995 kr - 60 minuter

Ta bort pormaskar i 3 steg

Steg 1

Gratis hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks din pormaskar. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en behandlngsplan åt dig.

Konsultation - Pormaskar
Gratis - 20 Minuter
Steg 2

Anpassad portömning

Vi rengör huden grundligt och tömmer porerna. Detta är viktigt att få bort inflammationerna som fräter på huden och orsakar acneärr i form av gropar och fläckar.

Behandling - Pormaskar
995 kr - 60 minuter
Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

För att bli av med dina pormaskar tar din hudterapeut fram en skräddarsydd hudvårdsrutin anpassad för just din hy. Det är viktigt att behandla & balansera huden dagligen.

Produkter - Pormaskar
1595 kr - Paket

Vad är vita pormaskar?

Vita pormaskar, eller komedoner som är den medicinska termen, uppstår vanligtvis i tonåren då kroppen börjar producera manligt könshormon. Även om det kallas för manligt könshormon produceras det av båda könen, men på olika ställen i kroppen. Du kan få både vita komedoner och svarta komedoner.

Pormaskar resultat - Före & efterbilder

Fler resultat
Konsultation - Vita pormaskar
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Vita pormaskar
995 kr - 60 minuter

Varför får man vita pormaskar?

Öppningen i din hud där talg och hår produceras kallas för por. Det är det manliga könshormonet som gör att dina porer börjar producera talg. Det är i grunden ett bra fett som skyddar och smörjer huden. Processen sker hos alla människor – men det är inte allas porer som blir mottagliga för acne och pormaskar. Problemhy styrs av anlag, vilket är anledningen till att acne inte drabbar alla personer.

I acnebenägna porer startar en process där hudceller inte faller bort från huden som de ska. De döda hudcellerna klumpas ihop nere i poren samtidigt som de nya cellerna produceras snabbare än vad de gör i icke acnebenägna porer. Den här processen orsakas av den ökade produktionen av talg, och resultatet blir att det blir trångt eller helt stängt i porens mynning. Vad som händer härnäst är att talget härsknar och en bakterie som kallas för propionibacterium acnes hittar dit.

Bakterien gör i sin tur att talget i kombination med hudcellerna omvandlas till en aggressiv fettsyra. Syran irriterar, skadar och fräter på huden. Huden reagerar genom att vilja skydda sig mot fettsyran och skapar då en inflammation som är den pormask du ser på din hud.

Kännetecken

Koncentrerat i T-zonen

T-zonen är det område i ansiktet som innefattar panna, näsa och haka. Det är vanligt att pormaskar och andra ovälkomna gäster dyker upp här, men det kan också vara spritt på kinderna.

Yttorr

Flera områden på din hud kan upplevas strama, röda och irriterade. Yttorhet beror på avsaknad av fukt. Det är väldigt vanligt och kan vara säsongsbaserat. Det är till exempel vanligt att man blir torrare under vinterhalvåret.

Förstorade porer

Förstorade porer är en konsekvens av dina pormaskar. Porerna blir vidgade på grund av allt överflödigt talg och döda hudceller som täpper till porens mynning. Du ser dina porer tydligare för att de helt enkelt blir större av allt det som bildas i dem.

Två olika typer

Det finns två typer av pormaskar: öppna och stängda pormaskar.

Stängd komedon, eller vit pormask är ett resultat av döda hudceller som fastnat i poren och gör så att den växer. Trots att det heter stängd komedon finns en pytteliten öppning. Den är dock för liten för att kunna släppa ut allt det överflödiga som bildas i poren. Däremot sipprar en liten mängd ut via den lilla öppningen. Det sker med hjälp av bakterier som hjälper till att bryta ned de döda hudcellerna. Den här typen av pormask växer inte och läker av sig själv.

Öppen komedon, eller svart pormask är en mer utvecklad version av den vita pormasken. I det fall att den blir svart har fler celler och mer talg klumpats ihop i poren vilket leder till att trycket blir högre och dess väggar ger vika. Innehållet i poren puttas då upp till hudytan och blir synligt.

Det optimala är att vita pormaskar blir svarta, även om det inte känns naturligt. Det betyder att poren lättat på trycket och är redo att göra sig av med det överflödiga innehållet (och därmed läka).

Konsultation - Vita pormaskar
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Vita pormaskar
995 kr - 60 minuter

Hur blir man av med vita pormaskar?

Rätt behandling hjälper pormaskarna att läka snabbare och mer regelbundet. Det är inte bara viktigt att rengöra ordentligt, utan du behöver också stoppa överproduktionen av talg. Vi på Acnespecialisten har utvecklat en metod som bekämpar befintliga pormaskar och förhindrar uppkomsten av nya.

Hos oss startar du alltid med en gratis hudkonsultation. Vid detta tillfälle tar vi reda på vilken slags problemhy du har och vilka produkter som kan hjälpa dig på bästa sätt. Därefter utförs en behandling på din hy som valts ut för just din problemhy. När det kommer till pormaskar behandlar vi detta med en porrengöring. Vi ångar upp huden, rengör på djupet och klämmer ut innehållet i porerna för att ta bort dina befintliga pormaskar.

Därefter är det upp till dig att ta hand om din hy. Till din hjälp har du hudvårdsrutinen som du fått av din hudterapeut. Rutinen dig att återskapa hudens naturliga balans – och bibehålla den på sikt!

Konsultation - Vita pormaskar
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Vita pormaskar
995 kr - 60 minuter

Frågor om vår behandling mot pormaskar

Hur får man bort pormaskar?

Genom att behandlas med en porrengöring rensas dina porer och töms på sitt överflödiga innehåll. På så vis återställs balansen och i kombination av behandlingen och rätt hudvårdsprodukter kan du förvänta dig att både bli av med dina pormaskar och att hudens naturliga balans återställs.

Fungerar vår behandling mot pormaskar på både svarta & vita pormaskar?

Ja. Porrengöring är i huvudsak behandlande mot svarta och vita pormaskar men kan även vara bra mot andra problem. Eftersom det är i porerna många problem uppstår, som finnar till exempel, kan det i flera fall vara effektivt med en grundlig rengöring.

Kommer mina pormaskar försvinna helt efter behandlingen?

Problemhy går tyvärr inte att bota. Men genom att behandla rätt och att använda sig av hudvårdsprodukter anpassade efter sitt specifika hudproblem, kan man hålla huden i schack och på sikt se till att man blir kvitt problemet.

Hur lång tid tar det att få bort pormaskar?

Hur snabbt du kan få resultat är individuellt. Men vår vision är att du ska uppleva förbättring efter 1-3 veckor. Men behandlingen gör inte nytta ensam. Lika viktigt som det är att du genomgår den rekommenderade behandlingen är det att du själv behandlar med den hudvårdsrutin du har rekommenderats. Förbättring och resultat uppnås av kombinationen och av att du fortsätter ta hand om din hy. Skulle det inte vara så, är det viktigt att du tar kontakt med din hudterapeut så ni tillsammans kan se över dina rutiner och de produkter som du använder.

Är vita pormaskar samma sak som milier?

Nej, det enda som möjligtvis är samma är färgen. Milier är inkapslade keratincystor. De saknar helt och hållet poröppning och går därför inte att klämma på samma sätt som en pormask.

Välj Klinik

Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation