Pormaskar

Även kallat: stora porer, komedoner & porig hy

Här kan du läsa mer om pormaskar, de olika typerna av pormaskar och hur du effektivt blir av med dem.

Information om Pormaskar

Pormaskar och porig hy börjar ofta i tonåren och kan fortsätta in i vuxen ålder. Pormaskar uppstår i tonåren på grund av att kroppen under denna period producerar extra mycket av könshormonet testosteron. Testosteronet skapar en obalans i huden vilket leder till en överproduktion av talg som gör att huden får en fet yta. När hårsäckarna producerar för mycket talg leder det ofta till att poröppningen täpps till och det är detta som ger upphov till pormaskar.

Kännetecken

 • Orenheter
 • Storproig hy med ökad talgproduktion (fett) med öppna svarta/stängda vita pormaskar
 • Koncentrerat i t-zonen (panna, näsa & haka), men kan även vara spritt på kinderna
 • Yttorr
 • Förstorade porer i hela / delar av ansiktet

Område

 • T-zonen
 • Panna
 • Näsa
 • Haka
 • Kinder
 • Hals
pormaskar område ansikte pormaskar område ansikte sida

Typer av Pormaskar

Porer kan vara öppna eller stängda och det är detta som ger dem deras karaktäristiska färg. Svarta pormaskar är den vanligaste typen av pormaskar och dessa ses som svarta prickar oftast på näsan och i pannan men kan även finnas på andra delar av ansiktet. Svarta pormaskar får inte sin färg av smuts utan färgen beror på att pigmenten i talget oxiderar vilket ger den dess svarta färg. För stängda porer kommer inte syret åt talget som har täppt till poren och därför har den kvar dess vita färg.

Vita pormaskar kan förväxlas med milier då de två är mycket lika varandra. Milier saknar poröppning och som med vita pormaskars stängda poröppning gör detta att talget inte oxiderar utan behåller sin vita färg. Skillnaden är att eftersom milier helt saknar poröppning ska man inte försöka klämma dem själv. Har du milier? Då kan du läsa mer om milier.

vita pormaskar i ansiktet

Vita pormaskar

svarta pormaskar i ansiktet

Svarta pormaskar

Se resultaten här

Behandla Pormaskar

För att behandla pormaskar är det viktigt att inte bara göra rent ansiktet på djupet utan även att förhindra överproduktionen av talg som orsakar pormaskarna, det hjälper därför inte med att bara tvätta ansiktet. Vi på AcneSpecialisten har därför utvecklat en metod som hjälper dig att bli av med befintliga pormaskar och motverka uppkomsten av nya.

Vi börjar med en gratis hudkonsultation för att analysera och undersöka din hy och ta reda på precis vilken typ av problemhy du har. Här rekommenderar vi de hudvårdsprodukter som passar just din hy samt en rekommenderad behandling för att du ska få en riktigt bra start på behandlingen av din problemhy.

Denna behandling är särskilt viktig för dig som har mycket pormaskar då det ofta är svårt att komma igång och bli av med befintliga pormaskar. Under porrengöringen ångar vi upp huden och gör rent den på djupet och klämmer ut talget för att du ska bli av med alla dina befintliga pormaskar. Därefter använder du själv hudvårdsprodukterna från DAHL Skincare för att balansera huden och produktionen av talg. På så sätt kan du effektivt behandla uppkomsten av pormaskar för en riktigt fin hy.

Klicka på steg 1 för att boka en kostnadsfri hudkonsultation och ta det första steget mot en problemfri hy.

Ta första steget mot en pormaskfri hy!

Boka tid för en Gratis Hudkonsultation hos Acnespecialisten så berättar vi mer om dina pormaskar och hur du behandlar just dina pormaskar.


Läs mer & Boka tid