Chat with us, powered by LiveChat

Pormaskar

Kan också kallas för stora porer, öppna komedoner, stängda komedoner och porig hy. Här förklarar vi vad pormaskar är, vilka olika typer av pormaskar det finns och hur du mest effektivt kan behandla dina problem.


Vad är pormaskar?

Pormaskar, eller komedoner som är den medicinska termen, uppstår vanligtvis i tonåren då kroppen börjar producera manligt könshormon. Trots att det kallas för manligt produceras det av både könen men på olika ställen i kroppen. Du kan få både vita komedoner och svarta komedoner.

Områden

Ansikte

Det är vanligast att man upptäcker och tänker på pormaskar som är placerade i ansiktet. De kan uppstå överallt på kroppen där det finns porer men är vanligast i t-zonen och på kinderna.

Bröst

Bröstet är en kroppsdel som omfattas av mycket porer. Här kan du alltså också drabbas av pormaskar.

Rygg

Ryggen är en kroppsdel som omfattas av mycket porer. Här kan du alltså också drabbas av pormaskar. Eftersom pormaskar inte känns på samma sätt som en finne gör lägger du inte alltid märke till dina pormaskar på ryggen.

Andra Områden

Kroppen omfattas av hundra tusentals porer på i princip alla kroppens områden. Därför kan du drabbas av pormaskar lite överallt. Däremot är de lättare att upptäcka och störa sig på i till exempel ansiktet.

Hur uppstår pormaskar?

En por är öppningen i din hud där talg och hår produceras. Det manliga könshormonet är det som gör att dina porer börjar producera talg, ett bra fett som skyddar och smörjar huden. Den här processen sker hos alla människor men det är inte allas porer som blir mottagliga för acne. Problemhy beror av genetiska anlag och är någonting man ärver av sin familj och därför drabbas inte alla av acne.

I acnebenägna porer startar en process där hudceller inte faller bort från huden som de ska samtidigt som det hela tiden kommer nya. De döda hudcellerna klumpas ihop nere i poren samtidigt som de nya cellerna produceras snabbare än vad de gör i icke acnebenägna porer. Den här processen orsakas av den ökade produktionen av talg och gör att det blir trångt eller helt stängt i mynningen till poren. I sin tur härsknar talget och en bakterie som kallas för propionibacterium acnes hittar dit.

Bakterien gör att talget i kombination med hudcellerna omvandlas till en aggressiv fettsyra som irriterar, skadar och fräter på huden. Huden vill skydda sig mot fettsyran och skapar då en inflammation som resulterar i pormasken du ser på din hud.

Kännetecken

Koncentrerat i T-zonen

T-zonen är det område i ansiktet som innefattar panna, näsa och haka. Det är vanligt att pormaskar och andra ovälkomna gäster dyker upp här, men det kan också vara spritt på kinderna.

Yttorr

Flera områden på din hud kan upplevas strama, röda och irriterade. Yttorhet beror på avsaknad av fukt. Det är väldigt vanligt och kan vara säsongsbaserat. Det är till exempel vanligt att man blir torrare under vinterhalvåret.

Förstorade porer

Förstorade porer är en konsekvens av dina pormaskar. Porerna blir vidgade på grund av allt överflödigt talg och döda hudceller som täpper till porens mynning. Du ser dina porer tydligare för att de helt enkelt blir större av allt det som bildas i dem.

Olika typer av pormaskar

Det finns två olika typer av pormaskar som man pratar om och det är öppna och stängda pormaskar. Det beskrivs också som den mildaste graden av acne.

Stängd komedon, eller vit pormask är ett resultat av döda hudceller som fastnat i poren och gör så att den växer. Trots att det heter stängd komedon finns en pytteliten öppning. Men den är för liten för att kunna släppa ut allt det överflödiga som bildas i poren. Däremot sipprar en liten mängd ut via den lilla öppningen. Det sker med hjälp av bakterier som samtidigt hjälper till att bryta ned de döda hudcellerna. Därför, växer inte den här typen av pormask och läker istället av sig självt.

Öppen komedon, eller svart pormask är en mer utvecklad version av den vita pormasken. I det fall att den blir svart har fler celler och mer talg klumpats ihop i poren vilket leder till att trycket blir högre och dess väggar ger vika. Innehållet i poren puttas då upp till hudytan och blir synligt.

Anledningen till att porerna är svarta är inte för att de är smutsiga, utan beror på att innehållet kommer i kontakt med syre när poren vidgas och då blir det pigmenterat. Det kallas för att innehållet oxideras.

Det optimala är att vita pormaskar blir till svarta, även om det inte känns så. Men det betyder ju faktiskt att poren lättat på trycket och är redo att göra sig av med det överflödiga innehållet. Alltså läka!

Hur blir man av med pormaskar?

Trots att pormaskar ofta kan försvinna av sig självt hjälper rätt behandling dem att läka snabbare och mer regelbundet. Samt hindrar dem från att komma tillbaka! Det är därför viktigt att inte bara rengöra ordentligt utan att också stoppa överproduktionen av talg. Vi har därför utvecklat en metod som bekämpar befintliga pormaskar men också förhindrar uppkomsten av nya.

Vi startar därför alltid med en gratis hudkonsultation där vi tar reda på vilken slags problemhy just du har och vilka produkter som på bästa sätt kan hjälpa dig. Därefter utför en behandling på din hy som är speciellt utvald för just dig och din problemhy. Det ger dig den bästa möjliga starten på din resa mot en problemfri hy. När det gäller pormaskar behandlar vi med en porrengöring. Vi ångar upp huden, rengör på djupet och klämmer ut innehållet i porerna för att ta bort dina befintliga pormaskar.

Därefter är det din tur. Nu är det upp till dig att ta hand om din hy med den hudvårdsrutin din hudterapeut tagit fram åt dig. Den kommer hjälpa till att återskapa hudens naturliga balans och bibehålla den i framtiden. På så vis håller man pormaskarna borta!

Vanliga frågor

Hur får man bort pormaskar?

Genom att behandlas med en porrengöring rensas dina porer och töms på sitt överflödiga innehåll. På så vis återställs balansen och i kombination av behandlingen och rätt hudvårdsprodukter kan du förvänta dig att både bli av med dina pormaskar och att hudens naturliga balans återställs.

Fungerar behandlingen på både svarta och vita pormaskar?

Ja. Porrengöring är i huvudsak behandlande mot svarta och vita pormaskar men kan även vara bra mot andra problem. Eftersom det är i porerna många problem uppstår, som finnar till exempel, kan det i flera fall vara effektivt med en grundlig rengöring.

Kommer mina pormaskar försvinna helt efter behandlingen?

Problemhy går tyvärr inte att bota. Men genom att behandla rätt och att använda sig av hudvårdsprodukter anpassade efter sitt specifika hudproblem, kan man hålla huden i schack och på sikt se till att man blir kvitt problemet.

Hur lång tid tar det att få resultat?

Hur snabbt du kan få resultat är individuellt. Men vår vision är att du ska uppleva förbättring efter 1-3 veckor. Men behandlingen gör inte nytta ensam. Lika viktigt som det är att du genomgår den rekommenderade behandlingen är det att du själv behandlar med den hudvårdsrutin du har rekommenderats. Förbättring och resultat uppnås av kombinationen och av att du fortsätter ta hand om din hy. Skulle det inte vara så, är det viktigt att du tar kontakt med din hudterapeut så ni tillsammans kan se över dina rutiner och de produkter som du använder.

Är vita pormaskar samma sak som milier?

Nej, det enda som möjligtvis är samma är färgen. Milier är inkapslade keratincystor. De saknar helt och hållet poröppning och går därför inte att klämma på samma sätt som en pormask.

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en hudvårdsrutin åt dig. Rutinen är personligt anpassad efter dig och din problemhy.

Steg 2

Anpassad behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

Använd den hudvårdsrutin som hudspecialisten tagit fram dagligen. Den är speciellt anpassad efter dig för att möta de behov som din hy har. Om produkterna används rätt, kommer du bli av med dina problem och motverka att nya uppstår.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation