Chat with us, powered by LiveChat

Pormaskar

Kan också kallas för stora porer, komedoner eller porig hy. Här förklarar vi vad pormaskar är, vilka olika typer av pormaskar det finns och hur du mest effektivt kan behandla dina problem.

Vad är Pormaskar?

Pormaskar uppstår som vanligast i tonåren då kroppen börjar producera manligt könshormon. Trots att det kallas för manligt, produceras det av både könen, men på olika ställen i kroppen.

Områden

Ansikte

Det är vanligast att man upptäcker och tänker på pormaskar i ansiktet. De kan uppstå överallt, men är vanligast i t-zonen och på kinderna.

Bröst

Bröstet är en kroppsdel som omfattas av mycket porer. Här kan du alltså också drabbas av pormaskar.

Rygg

Ryggen är en kroppsdel som omfattas av mycket porer. Här kan du alltså också drabbas av pormaskar.

Andra Områden

Det säger sig lite självt, att på samtliga områden där det finns porer på kroppen, kan pormaskar uppstå.

Hur orsakas pormaskar?

En por är öppningen i din hud, där talg eller hår produceras. Det manliga hormonet är det som gör att dina porer börjar producera talg, ett egentligen bra fett som ska skydda och smörja huden. Den här processen sker hos alla människor, men det är inte allas porer som blir mottagliga för acne. Problemhy beror av genetiska anlag och är någonting man ärver av sina föräldrar, därför drabbas inte alla människor av acne.

I acnebenägna porer startar en process där hudceller inte faller bort från huden som de ska, i takt med att nya produceras. Istället klumpas döda hudceller ihop nere i poren samtidigt som nya celler produceras snabbare än vad de gör i icke acnebenägna porer. Den här processen orsakas av den ökade produktionen av talg och gör att det blir trångt eller helt stängt i mynningen till poren. I sin tur härsknar talget och en bakterie som kallas för propionibacterium acnes hittar dit.

Bakterien gör att det bra fettet som ska skydda huden omvandlas till en aggressiv fettsyra, som istället irriterar och skadar. Huden vill skydda sig mot fettsyran och skapar då en inflammation som gör att poren brister, och det är det som orsakar finnen, pormaskarna eller acnebölderna som du ser.

Kännetecken

Orenheter

Orenheter beskriver tillsammans olika typer och grader av acne. De uppstår när kroppens produktion av talg överstimuleras. Då täpps porerna igen av fett och döda hudceller, som på grund av överproduktionen inte kan sippra ut genom porerna. Då bildas bakterier och inflammationer, som uppenbarar sig i acne och pormaskar.

Koncentrerat i T-zonen

T-zonen är det område i ansiktet som innefattar panna, näsa och haka. Det är vanligt att pormaskar och andra orenheter sätter sig här, men det kan också vara spritt på kinderna.

Yttorr

Yttorr betyder inte att din hy är torr, tvärtom. I grunden är den det, och då kompenserar huden genom att överproducerat talg, det som naturligt återfuktar huden. För mycket, resulterar i att din hy blir fet.

Förstorade porer

Förstorade porer är en konsekvens av dina pormaskar. Porerna blir vidgade på grund av allt överflödigt talg och döda hudceller som täpper till porens mynning. Du ser dina porer tydligare, för att de vidgas när de fylls.

Olika typer av pormaskar

Det finns två olika typer av pormaskar som man pratar om, och det är öppna och stängda pormaskar. Det kallas också för den mildaste grad av acne, då pormaskarna når en särskild storlek utan att utvecklas till en finne eller kvissla.

Stängd komedon, eller vit pormask, är ett resultat av döda hudceller som fastnat i poren och utgör att den växer. Trots att det heter stängd komedon, finns en pytteliten öppning, men den är för liten för att kunna släppa ut det som bildas i poren. Däremot minskar talget via öppningen med hjälp av bakterier som samtidigt hjälper till att bryta ned de döda hudcellerna. Därför, växer inte pormasken och läker istället av sig självt.

Öppen komedon, eller svart pormask är en mer utvecklad version av den vita pormasken. I det fall att den blir svart har fler celler fastnat i poren, vilket leder till att trycket blir högre och dess väggar ger vika. Innehållet i poren puttas då upp till hudytan och blir synligt.

Anledningen till att porerna är svarta är inte för att de är smutsiga, utan beror på att innehållet kommer i kontakt med syre när poren vidgas, och då blir pigmenterat.

Det optimala är att vita pormaskar blir till svarta, även om det inte känns så. Men det betyder ju faktiskt att poren lättat på trycket och är redo att göra sig av med det överflödiga innehållet. Alltså, läka!

Behandla pormaskar

Trots att pormaskar kan kännas som ett mindre problem och ofta kan försvinna av sig självt, hjälper rätt behandling dem att läka snabbare och mer regelbundet. Därför är det viktigt att inte bara rengöra ordentligt, utan att också förhindra överproduktionen av talg. Vi har därför utvecklat en metod som bekämpar befintliga pormaskar men också som förhindrar uppkomsten av nya.

Vi startar därför med att erbjuda dig en gratis hudkonsultation där vi tar reda på vilken slags problemhy just du har och vilka produkter som på bästa sätt kan hjälpa dig. Därefter, utför vi rekommenderad behandling på din hy för att ge dig den bästa möjliga starten på din resa. I fall utav pormaskar skulle det bli porrengöring, en behandling där vi ångar upp huden, rengör på djupet och klämmer ut talget för att ta bort dina befintliga pormaskar.

Därefter är det din tur. Nu är det upp till dig att ta hand om din hy med DAHL skincares produkter, för att återskapa den naturliga balansen och bibehålla den i framtiden.

Populära Frågor

Vad är skillnaden på att göra en konsultation online och på klinik?

Ingenting, du får samma personliga rådgivning från en hudterapeut som är med dig hela vägen. På så sätt kan du alltid höra av dig om du har frågor om din hy, behandlingarna, produkterna eller rutinerna.

Hur lång tid tar det att få resultat?

Hur snabbt du kan få resultat är individuellt, men vår vision är att du ska uppleva förbättring efter 1-3 veckor. Men behandlingen gör inte nytta ensam. Lika viktigt som det är att du genomgår den rekommenderade behandlingen är det att du själv behandlar med de produkter du har rekommenderats. Förbättring och resultat uppnås av kombinationen och av att du fortsätter ta hand om din hy. Skulle det inte vara så, är det viktigt att du tar kontakt med din hudterapeut så ni tillsammans kan se över dina rutiner och de produkter som du använder.

Behöver jag behandling om jag bara har några få finnar?

Problemhy går tyvärr inte att bota, däremot går den att behandla och hålla under kontroll. Så även om du bara ha ett fåtal finnar nu, kan problemet åter bryta ut över tid och bli större än i nuläget. Därför är det viktigt att behandla, och att behandla rätt!

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis Hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud och guidar dig i vilken behandling du rekommenderas samt skräddarsyr en rutin med hudvård anpassad efter din problemhy.

Steg 2

Anpassad Behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig Hudvårdsrutin

Du börjar arbeta med den hudvård och den rutin som hudspecialisten tagit fram. Den är speciellt anpassad för att möta de behov som din hy har. Bruka produkterna dagligen för att först reducera problemet och framåt bibehålla balansen.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi startar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss, kan du alltid göra konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation