Vuxenacne

Vuxenacne uppstår som en följd av överproduktion av talg och att huden har svårt att göra sig av med döda hudceller. För att komma tillrätta med problemet behöver talgproduktionen balanseras upp på lång sikt. Vuxenacne kan också kallas för akne, finnar eller tonårsacne. Här förklarar vi hur du kan bli av med vuxenacne med hjälp av vår skräddarsydda behandling.

Konsultation - Vuxenacne
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Vuxenacne
995 kr - 60 minuter

Ta bort acne i 3 steg

Steg 1

Gratis acnekonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks din acne. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en behandlngsplan åt dig.

Konsultation - Acne
Gratis - 20 Minuter
Steg 2

Anpassad acnebehandling

Vi rengör huden grundligt och tömmer porerna. Detta är viktigt att få bort inflammationerna som fräter på huden och orsakar acneärr i form av gropar och fläckar.

Behandling - Acne
995 kr - 60 minuter
Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

För att bli av med din acne tar din hudterapeut fram en skräddarsydd hudvårdsrutin anpassad för just din hy. Det är viktigt att behandla & balansera huden dagligen.

Produkter - Acne
1295 kr - Paket

Vad är vuxenacne?

Vuxenacne uppstår när din hud producerar för mycket talg. En viss mängd talg är bra, det håller huden smidig och fräsch. Men en överproduktion i kombination med att huden har svårt att avlägsna döda hudceller, resulterar i acne. Bakterier bildas och skapar en inflammation. Det är den acne du ser på din hud.

I tonåren beror acne på den ökade tillverkningen av manligt könshormon i kroppen. Det påverkar talgprocessen och får kroppen att överproducera talg. Även vuxenacne uppstår från en överproduktion av talg. Det kan utlösas på grund av stress, triggande läkemedel och hormonförändringar. Talgkörtlarna reagerar och dina porer täpps till av bakterier, döda hudceller och talg.

Vuxenacne – Behandling

Vi på Acnespecialisten behandlar vuxenacne på olika sätt beroende på vilken hudtyp du har. Hos oss genomgår du en behandling som återskapar hudens naturliga balans, men också bibehåller den för att hålla huden under kontroll på lång sikt. Du börjar med en gratis hudkonsultation där vi tar reda på din problemhy och vilka produkter som på bästa sätt kan hjälpa dig framöver.

Därefter utför vi en rekommenderad behandling av vuxenacne på din hy. Metoden rengör huden på djupet, rensar ut porerna och dödar bakterierna som orsakar dina problem. Därefter är det upp till dig att behandla vuxenacne på egen hand med den hudvårdsrutin din personliga hudterapeut tagit fram.

Konsultation - Vuxenacne
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Vuxenacne
995 kr - 60 minuter

Acne resultat - Före & efterbilder

Fler acne resultat

Bli av med vuxenacne

Vuxenacne uppstår på grund av tre faktorer, nämligen kombinationen av talg, bakterier och överproduktion av hudceller. I acnebenägna porer drar en process igång där döda hudceller inte faller bort som de ska. Samtidigt produceras nya hudceller i snabb takt. Döda hudceller klumpas sedan ihop med talget nere i poren. Det sker samtidigt som nya celler produceras snabbare än i icke acnebenägna porer.

Processen orsakas av en ökad talgproduktion i din kropp. För dig som vill bli av med vuxenacne är det därmed av yttersta vikt att komma tillrätta med talgproduktionen över tid. Så länge talg överproduceras kommer porerna inte klara av att göra sig av med de döda hudcellerna och överflödet av talg. Istället klumpas de ihop och täpper igen mynningen till poren och en pormask bildas. I poren härsknar tillslut talget och en bakterie som heter propionibacterium acnes bildas.

Bakterien försöker bryta ned talget och omvandlar det till en aggressiv fettsyra som istället för att hjälpa huden fräter på den. Kroppen försvarar sig genom att skapa en inflammation, och vuxenacne är ett faktum. När du ska behandla vuxenacne hos oss tar vi fram en personlig plan för hur du ska komma tillrätta med talgproduktionen på lång sikt.

Acne områden

Ansikte Bröst Rygg

Kännetecken

Finnar

Finne är ett vanligt ord för att beskriva acne. Det är viktigt att förstå att oavsett om man har en enstaka finne då och då, eller flera stycken under en längre tid, så kategoriseras det alltid som acne. Alla finnar är utslag som uppstår i ansiktet eller på andra delar av kroppen för att talgkörtlarna i dina porer är inflammerade. Finnarna är inte ett resultat av oren hy, så överdriv inte med att tvätta huden, det kan göra problemet värre. Man ska heller inte klämma eller pilla på sina finnar.

Inflammerade hårsäckar och talgkörtlar

Du får acne för att det har skapats en obalans i dina porer. Det är vanligt, när mycket av det manliga könshormonet och talg flödar runt i kroppen samtidigt. I porer som är acnebenägna, kan talget påverka din produktion av hudceller negativt. När detta händer ökar produktionen av hudceller samtidigt som poren inte klarar av att hålla samma tempo i att göra sig av med de döda cellerna. Istället, klumpas de ihop i poren och skapar en inflammation.

Svarta pormaskar

Pormaskar är ett vanligt kännetecken vid acne. De bildas när det har producerats för mycket talg i dina porer. Porens mynning täpps då igen av fettet och en pormask bildas. De svarta pormaskarna är inte smuts, utan de får sin färg för att porens mynning bara delvis har täppts igen. Porens innehåll kommer då i kontakt med syre, och oxideras. Svarta pormaskar kallas också för öppna pormaskar, just därför. Pormaskar graderas som icke inflammatorisk acne.

Vita pormaskar

Pormaskar är ett vanligt kännetecken vid acne. De bildas när det har producerats för mycket talg i dina porer. Porens mynning täpps då igen av fettet och en pormask bildas. Vita pormaskar kallas också för stängda pormaskar, eftersom poren fått sin mynning helt igentäppt. Det är viktigt att inte förväxla dem med milier. De må vara lika till utseendet, men det är helt olika saker. Pormaskar graderas som icke inflammatorisk acne.

Knottror

Papler kan både se ut och kännas som små knottror. Det kan uppstå flera stycken samtidigt, och de syns utanpå huden. När kroppen producerar mer manligt könshormon ökar produktionen av talg och huden får en fetare yta. Poröppningen i hudens hårsäckar täpps då till av döda hudceller, och ger upphov till papler.

Kvisslor

Kvissla är ett annat ord för att beskriva acne, eller finnar. Kvisslor är utslag på huden som uppstår när det blir en inflammation i porerna. Kvisslorna är inte ett resultat av oren hy, så överdriv inte med att tvätta huden, det kan göra problemet värre. Man ska heller inte klämma eller pilla på sina kvisslor.

Papler

Papler, eller knottror, är det första stadiet till inflammerad acne. Poren som täppts igen av döda hudceller och talg, brister och bildar en inflammation. En papel kan enkelt beskrivas som en röd upphöjning på huden. Den kan kännas öm. Ibland, utvecklas din papel till en pustel, och ibland läker den innan.

Pustler

Pustler är det andra stadiet till inflammerad acne. De uppstår då din finne, det som startat som en papel, blivit ytterligare inflammerad. Var har bildats vid hudytan, en samling vita blodkroppar som försöker bryta ned de döda hudceller som samlats i din por och orsakar acnen.

Större inflammationer under huden

Ärrbildande acne eller nodulus, som är den medicinska termen, kännetecknas som en större och oftast smärtsam varbildning under huden. Till skillnad från en pustel är nodulus större och djupare och kan antingen spontant läka bort, eller behöva dräneras. En obehandlad nodulus kan flera gånger blossa upp och bli irriterad i samma por. Därför är det viktigt att se till att acnen behandlas.

Bölder & Cystor

Röda, variga bölder eller cystor som det också kallas, bildas då ett utbrott av acne blir mer än en centimeter stort. Sådana områden utvecklas antingen om flera acnebenägna porer får sitt utbrott samtidigt. Då skapas ett större område av inflammation. Det kan också bli så att den inflammatoriska reaktionen som orsakar acne drar till sig myckert vita blodkroppar. De vill skydda huden från fettsyra. Vid den processen bildas mycket var som måste ut, vilket du ser på din hud.

Acneärr

När acne bildas beror det på att döda hudceller klumpat ihop sig i porerna och täpper till dem. En inflammatorisk fas, för att bekämpa problemet, inleds automatiskt av kroppen vilket är det som orsakar din acne i ansiktet eller på andra delar av huden. I processen kan viss skada uppstå, eftersom acnen fräter på huden. Det är därför viktigt att varken klia, pilla eller klämma på sin acne samt att se till att den behandlas. Annars är det lätt att din hud drabbas av ärr, i form av fläckar eller gropar.

Komedoner

Komedoner är ett vanligt kännetecken vid acne. De bildas när det har producerats för mycket talg i dina porer. Porens mynning täpps då igen av fettet och en pormask bildas. De svarta pormaskarna är inte smuts, utan de får sin färg för att porens mynning bara delvis har täppts igen. Porens innehåll kommer då i kontakt med syre, och oxideras. Svarta pormaskar kallas också för öppna pormaskar, just därför. Pormaskar graderas som icke inflammatorisk acne.

Konsultation - Vuxenacne
Gratis - 20 Minuter
Behandling - Vuxenacne
995 kr - 60 minuter

Frågor & svar om acne

Hur många behandlingar behövs?

Hur snabbt du kan få resultat är individuellt men vår vision är att du ska uppleva förbättring efter 1–3 veckor. Men behandlingen gör inte nytta ensam. Lika viktigt som den rekommenderade behandlingen är att du själv behandlar med de produkter du har rekommenderats. Förbättring och resultat uppnås av kombinationen och av att du fortsätter ta hand om din hy. Om önskad effekt inte uppnås är det viktigt att du tar kontakt med din hudterapeut så ni tillsammans kan se över dina rutiner och de produkter som du använder.

Kan min acne komma tillbaka?

Acne är genetiskt, vilket innebär att man bara drabbas om man har anlag för det. Eftersom problemhy inte går att bota måste du fortsätta sköta om din hy, annars riskerar acnen att komma tillbaka.

Hur blir jag av med min acne snabbt?

Att få bort acne är ingen quickfix utan kräver att man behandlar huden med rätt behandlingar och produkter med en rutin som är anpassad efter dig och din hy. Boka en kostnadsfri hudkonsultation så hjälper vi dig att skräddarsy en behandlingsrutin anpassad efter din problemhy.

Har jag acne även om jag bara har en finne?

Ja! Alla typer av finnar, stora som små, en eller flera, papler eller pustler - är acne! Det är vanligt att man tror att man inte har acne när man har några enstaka finnar någon gång ibland, men sanningen är att allt kategoriseras som acne.

Ska jag klämma mina finnar?

Du ska helst inte ge dig på att klämma finnar själv. Om man klämmer finnarna fel är det väldigt lätt att ärr bildas. När man klämmer fel, så kommer det inflammerade området i kontakt med bakterier från dina fingrar och problemet tenderar att bli värre. Dock så ska man klämma finnar, men man måste klämma dem rätt. Om man undviker att klämma kan ärr också bildas eftersom fettsyran då konstant ligger och fräter på din hud. Men hur klämmer man rätt då? Jo, det kräver både rätt typ av utrustning men också rätt typ av teknik. Det kan vi hjälpa dig med på en av våra hudkliniker! Du kan läsa mer om acnebehandling här.

Försvinner acnen efter tonåren?

Det finns två svar på den frågan. Om du har tur så är din acne bara ett tonårsproblem som försvinner i takt med att du är äldre. Har du otur kan det övergå till vuxenacne. Oavsett, så är det viktigt att acnen behandlas och att du har en hudvårdsrutin som förebygger problemet. Då ökar chanserna att du slipper uppleva din acne igen - tonåring som vuxen.

Kan jag ha acne även om jag är vuxen?

Ja. Det kallas då för vuxenacne. Det har också med hormonerna i din kropp att göra, men faktorerna som triggar igång din acne är lite annorlunda. Vid tonårsacne, ökar produktionen av det manliga könshormonet i din kropp. Det, i kombination med fettproduktionen, kan leda till att du drabbas av acne. Vid vuxen ålder däremot, kan acnen bero på sådant som graviditet, menstruation, alkohol, stress och preventivmedel. Alltså, yttre faktorer som triggar igång dina hormoner och får acnen att blomma upp.

Förvärras min acne av att jag äter choklad?

Nej, att man skulle få mer finnar av att man äter choklad eller att tillexempel dricka alkohol är en myt. Däremot kan stress orsaka finnar, och därmed skulle stressen av att du ätit choklad eller druckit kunna orsaka finnar.

Vad kan jag göra för att bli av med min acne?

För att bli av med acne krävs att man behandlar huden med rätt behandlingar och produkter med en rutin som är anpassad efter dig och din hy. Boka en kostnadsfri hudkonsultation så hjälper vi dig att skräddarsy en behandlingsrutin anpassad efter din problemhy.

Vilken är den bästa behandlingen mot acne?

Den bästa behandlingen mot acne är en noga framtagen behandlingsplan som kombinerar rätt behandlingar med rätt produkter och rutiner. Det första steget är att bekämpa den aktiva acnen så att du blir av med problemet. Därefter bibehålls resultatet för att motverka att nya finnar uppstår.

Är ni hudläkare?

Nej, vi är inte hudläkare utan hudterapeuter som har specialiserat oss på just acne och andra typer av problemhy.

Varför ska jag behandla mig hos er?
  • Vår erfarenhet - 30 år i branschen
  • Våra omdömen - Över 5000 omdömen
  • Våra resultat - Tusentals nöjda kunder
  • Din säkerhet - Säker klinik, med patientförsäkring hos IF

  • Hos oss får du alltid en personlig profil i vårt journalsystem där vi följer upp med bilder vid varje besök så att du får egna före- och efterbilder. Du får även en direktkontakt via chatt med din personliga hudterapeut.

Gör acnebehandlingen ont?

Acne är inflammationer i porerna och därför gör det ont när de öppnas upp och töms.

Vad ska jag tänka på innan behandlingen?

Du behöver inte tänka på något särskilt inför behandlingen utan du kan komma precis som du är.

Vad ska jag tänka på efter behandling?

Huden kan bli röd och irriterad efter behandlingen, detta är normalt och avtar under dagarna efter behandlingen.

Eftervård efter behandlingen?

För att behandla acne effektivt är det viktigt att kombinera behandlingarna på våra kliniker med en daglig hudvårdsrutin. Därför är det viktigt att du inleder behandlingen med rätt produkter för din acne efter besöket. Självklart kan din hudterapeut ge dig tips och rådgivning under ditt besök.

Välj Klinik

Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation