Chat with us, powered by LiveChat

Torr hy

Kan också beskrivas som flagnande, stram eller fjällande hud.
 Här förklarar vi vad som identifierar torr hy, varför problemet uppstår och hur vi kan hjälpa dig att behandla det.


Vad är torr hy?

Torr hy är en av de vanligaste typerna av problemhy. Du drabbas av torr hy när din hud underproducerar talg. Det är kroppens eget fett som hjälper din hy att återfuktas naturligt. Om huden själv inte klarar av att producera den mängden talg som behövs, drabbas du av dålig fuktbalans. Huden upplevs då som torr, stram och fjällande.

Det finns risk för att din torra hud är ett resultat av fel hudvårdsprodukter. I många fall rengör inte bara produkter huden utan tvättar också bort dess naturliga återfuktning. Det kan också vara så att din hy är känslig för viss miljöpåverkan. Under vinterhalvåret är det vanligt att huden reagerar eftersom luften är kallare, men också torrare. Alla faktorer är unika från person till person. Likväl som du kan uppleva att din hy blir torrare under vintern och bättre under sommaren kan en annan uppleva det precis tvärtom.

Det är viktigt att komma ihåg att många gånger finns det ingen orsak alls. Din hud kan helt enkelt bara fungera på ett sådant sätt att den inte producerar tillräckligt av fukten ditt ansikte behöver.

En person som har en väldigt torr hy har inte lika stor risk att drabbas av acne som tillexempel en person med fet hy. Talg är en av anledningarna till att acne bildas och när det underproduceras är det svårare för porerna att utveckla acne. Däremot kan extra torr hy övergå i eksem.

Torr hy kommer och går. Eftersom det kan bero på både en naturlig underproduktion av talg men också av fel hudvårdsprodukter och klimatet kan det vara ett konstant problem eller ett enstaka. Men oavsett vad det beror på så är det viktigt att angripa problemet och att behandla det rätt!

Kännetecken

Tunn hy

En person med torr hy kan också ha tunnare hy eftersom torra partier kontinuerligt flagnar bort. Det kan leda till att små blodkärl, kapillärer, framträder och blir mer synliga än vanligt.

Stramhet i ansiktet

När huden är torr kan den kännas stram och stel. Det motverkas av att tillsätta massor av fukt.

Hud som fjällar och flagnar

Torr hud kan fjälla och flagna bort. Ungefär som när man bränt sig i solen och huden till slut fjällar bort det skadade. Det är viktigt att inte försöka tvätta eller torka bort sådana drabbade partier, utan istället angripa med fukt. Huden saknar sitt naturliga fett, talg, och därför fjällar den.

Sprickor i huden

Det kallas också för att huden självspricker. Huden är så torr att det yttersta hudlagret helt enkelt spricker.

Röda områden

Torr hy avgränsas i röda områden i ditt ansikte. De partierna kan både klia, svida och flagna bort.

Klåda och sveda

Torra områden i ditt ansikte eller på din hals har en tendens att kunna klia och svida. Torra partier tenderar också att bli röda.

Områden

T-zonen

T-zonen, som omfattar panna, näsa och haka, kan drabbas av torrhet om huden underproducerar talg.

Panna

Pannan, som en del av t-zonen, kan drabbas av torrhet om huden underproducerar talg.

Näsa

Näsan, som en del av t-zonen, kan drabbas av torrhet om huden underproducerar talg. Det innefattar också näsvingarna. Huden är väldigt tunn här.

Haka

Hakan, som en del av t-zonen, kan drabbas av torrhet om huden underproducerar talg.

Kinder

Kinderna omfattar ett stort område av ditt ansikte och kan lätt uppfattas som torra. Det motverkas av fukt.

Hals

Även om man kanske inte tänker på halsen lika ofta som ansiktet kan även den drabbas av torrhet.

Hur blir man av med torr hud?

När det kommer till att motverka torr hy handlar det helt enkelt om att tillföra det som huden inte klarar av att producera själv. Nämligen fukt!

Vi på Acnespecialisten använder oss av en metod som identifierar problemet, åtgärdar det och på sikt håller det under kontroll. Det första steget är att starta med en gratis hudkonsultation där vi tar reda på vilken typ av problemhy du har och vilka produkter som på bästa sätt kan hjälpa dig.

Därefter utför vi rekommenderad behandling som i detta fall är en riklig återfuktning som ger dig bästa möjliga start på din resa mot en problemfri hy. Sedan är det upp till dig att med hjälp av en skräddarsydd hudvårdsrutin framtagen av din hudterapeut återskapa hudens naturliga fuktbalans och slutligen uppnå en mjukare, lenare hy.

Vanliga frågor

Varför har jag torr hud?

Att din hy upplevs som torr beror på att du underproducerar hudens naturliga smörjande fett. Eftersom huden inte har tillräckligt för att återfukta naturligt, behöver man hjälpa den på traven med särskilda hudvårdsprodukter.

Har jag torr hud för att jag dricker för lite vatten?

Tyvärr är det inte så enkelt som att din torra hy skulle försvinna om du började dricka mer vatten. Däremot är vatten bra för kroppen och mår kroppen bra kommer hyn i sin tur påverkas. Så, att dricka vatten skadar aldrig även om det automatiskt inte motverkar torr hy.

Hur blir jag av med min torra hud?

Kort och gott genom att tillföra det som huden själv inte klarar av att producera - fukt! Du måste alltså använda rätt typ av hudvårdsprodukter för din hudtyp. Boka en kostnadsfri hudkonsultation för att få hjälp med att identifiera din hudtyp och de produkter som den är i behov av.

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en hudvårdsrutin åt dig. Rutinen är personligt anpassad efter dig och din problemhy.

Steg 2

Anpassad behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

Använd den hudvårdsrutin som hudspecialisten tagit fram dagligen. Den är speciellt anpassad efter dig för att möta de behov som din hy har. Om produkterna används rätt, kommer du bli av med dina problem och motverka att nya uppstår.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation